Hlavní obsah

Ještě dva kroky k míru? Ukrajinci rozporují Erdoganova slova

Aktualizováno

Ruským a ukrajinským vyjednavačům se podařilo dosáhnout shody na čtyřech ze šesti sporných bodů, které dosud blokovaly snahy uzavřít příměří. Cestou ze summitu NATO v Bruselu to v pátek řekl novinářům turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba nicméně slova tureckého prezidenta následně zpochybnil.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou se točí okolo šesti témat a zdá se, že vyjednavači dosáhli shody na čtyřech z nich,“ řekl novinářům po bruselském summitu turecký prezident.

Mluvil o tom, že shoda už údajně panuje v otázkách členství Ukrajiny v NATO, jejího částečného odzbrojení, kolektivních vnějších záruk ukrajinské bezpečnosti a postavení a pravidla užívání ruštiny na Ukrajině.

Kreml ocenil Zelenského slova o referendu

Válka na Ukrajině

„Zpočátku Ukrajina na vstupu do NATO trvala, (ukrajinský prezident) Zelenskyj pak ale dal najevo, že je od toho ochoten ustoupit. Dalším tématem je uznání ruštiny jakožto úředního jazyka. Na většině území Ukrajiny se mluví rusky, takže to taky nebude problém,“ vyjmenovával podle CNN Erdogan méně problematické body vyjednávání.

Ruštinu neuznáme

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ale o několik hodin později mluvil odlišně. „Žádná shoda s Ruskem ve čtyřech bodech zmíněných tureckým prezidentem nepanuje,“ řekl listu Ukrajinska pravda.

„Jediným státním jazykem na Ukrajině je a bude ukrajinština. A vůbec, klasifikace klíčových témat rozhovorů na čtyři či jiný počet bodů je nekorektní,“ dodal.

Podskupiny obou delegací podle Kuleby posuzují mnoho různých otázek současně. Jednání postupují obtížně. Ukrajinská delegace zaujala pevné stanovisko a nezříká se svých požadavků. Naléhá především na ukončení bojů, poskytnutí bezpečnostních záruk a zachování územní celistvosti Ukrajiny, zdůraznil ministr.

Spor o Krym a Donbas

Už před vyjádřením Kuleby platilo, že rozpory stále panují v otázce budoucího uspořádání Rusy anektovaného Krymu a proruskými separatisty ovládaném regionu Donbas na východě Ukrajiny. Mimo jiné protože ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj stále trvá na tom, že by územní ústupky vyžadovaly změnu ústavy a tu by museli Ukrajinci schválit v referendu.

Ruský vyjednavač: Rozhovory se točí na místě, nevyvolává to optimismus

Evropa

Rusové na Ukrajinu zaútočili 24. února a od té doby pokračují ve vojenské invazi. Podařilo se jim ovládnout značnou část území, nikoli však klíčová města.

Souběžně probíhají jednání o příměří na různých úrovních vyjma té nejvyšší – prezidentské. Jednání, která probíhala osobně a nyní pokračují virtuálně, však dosud nevedla k výraznějšímu úspěchu.

Optimismus ohledně postupu rusko-ukrajinských jednání v pátek mírnil i vedoucí ruské delegace Vladimir Medinskij, když uvedl, že v hlavních politických otázkách se obě strany „fakticky točí na místě”.

Výrazně mezi tím narůstají vojenské ztráty i oběti na straně civilního obyvatelstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám