Hlavní obsah

Ruské vládní úřednice chtějí pro bezdomovce „pracovní rehabilitaci“. Otroctví, varují odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rusku přišli s návrhem, jak skoncovat s poflakujícími se lidmi bez domova a žebráky. Bezdomovci by měli být posíláni na „pracovní rehabilitaci“. Návrh je dílem členek dvou poradních orgánů ruské moci - vládní rady pro opatrovnictví v sociální oblasti a Veřejné komory Ruské federace.

Foto: Profimedia.cz

Bezdomovci v církevním útulku v moskevské čtvrti Šubin, archivní foto

Článek

Informoval o tom ruský list Vědomosti. Návrh Natalji Počinokové a Jeleny Topolevové-Soldunovové směřovaný ruským ministerstvům práce a zdravotnictví předpokládá, že by běžní občané i firmy měli bezdomovce ve svém okolí iniciativně hlásit úřadům na linku 112. Poté by si pro ně přijela policejní hlídka a sanitka.

Bezdomovce by policisté převezli na oddělení, odebrali jim otisky prstů, provedli kontrolu jejich totožnosti a informovali pracovníky Centra sociální adaptace.

Práceschopní muži by měli rovnou směřovat do „pracovních domů“, ženy do krizových center, soudí navrhovatelky.

Globální důvěra v Rusko a Putina je na historickém minimu

Evropa

Autorky projektu nicméně připustily, že bezdomovci mají právo „péči“ odmítnout.

Za dob Sovětského svazu to bylo normální

Podle nejmenovaného pracovníka ministerstva práce citovaného listem Vědomosti se jeho resort staví k návrhu kriticky právě proto, že práce je v Rusku ze zákona věcí dobrovolnou. Jak v této souvislosti připomněl ruskojazyčný web Meduza, nebylo tomu tak ale vždy. V dobách SSSR bezdomovce nutili do práce, „neboť již samotnou svojí existencí porušovali pravidla socialistického soužití“. Policie je tehdy internovala.

Sociální pracovníci oslovení ruskými médii v souvislosti s nynějším návrhem hovoří o faktické legalizaci „pracovního otroctví“, kdy by lidé pracovali jen za stravu a nocleh. Dostat se z takové situace je velmi složité, když člověk odmítne pracovat, znovu se ocitne na ulici, poukázal Danil Kramorov, pracovník humanitární organizace Nočležka.

Podle Olgy Děmičevové, šéfky organizace „Spravedlivaja pomošč doktora Lizy“, by iniciativa neměla přerůst v policejní pronásledování bezdomovců. „Pokud bezdomovec neporušuje žádná sociální pravidla, nepřekračuje zákon, měl by mít právo sám se rozhodnout, jestli chce být příjemcem všech výhod, které jsou vyjmenovány v tomto návrhu,“ uvedla.

Město New York uzákonilo právo na nocování venku

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám