Hlavní obsah

Globální důvěra v Rusko a Putina je na historickém minimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průzkum společnosti Pew Research Center (Pew) ukázal, že důvěra v Rusko a Putina je na historickém minimu. Studie, která byla provedena ve 24 zemích světa, zjistila, že v průměru 87 procent zúčastněných uvádí, že má „malou nebo žádnou důvěru“ v to, že ruský vůdce „bude ve světových záležitostech jednat správně“. Informuje o tom například německý list Deutsche Welle (DW).

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Studie se zúčastnili například lidé ze sousedního Polska, kde 98 procent dotázaných uvedlo, že „nemá žádnou nebo má jen velmi malou důvěru“ v ruského diktátora. U našich západních sousedů v Německu je to pak 92 procent.

Naopak rekordní důvěře se Putin těší v Indii, kde v porovnání s rokem 2019, kdy v této zemi agentura Pew dělala poslední průzkum, vzrostla jeho důvěra ze 41 na 59 procent. Nárůst důvěry ze 36 na 43 procent společnost hlásí i v Indonésii.

Jak poznamenala agentura Pew, Putinova důvěra klesla zejména kvůli plnohodnotné invazi na Ukrajinu. Na historickém minimu je důvěra v Putina například v Německu (8 procent), ve Španělsku (8 procent) nebo v Izraeli (17 procent).

Erdogan vyťal Putinovi dva políčky, řekl analytik

Zbytečná válka

Zkoumala i Zelenského

Názory na Zelenského jsou podle studie ve srovnání s těmi na Putina smíšené. V průměru 51 procent respondentů uvedlo, že má v ukrajinského prezidenta důvěru, že „bude ve světových záležitostech jednat správně“. Putinovi naopak v tom stejném věří pouze 11 procent respondentů.

Naopak 39 procent účastníků uvedlo, že Zelenskému ve světových záležitostech „nevěří nebo věří jen málo“. Nejmenší důvěru mu vyslovili lidé z Maďarska (11 procent) a Řecka (28 procent), nejvyšší naopak ze Švédska (86 procent) a Velké Británie (77 procent).

Důvěra v NATO

Agentura Pew testovala názory veřejnosti na Severoatlantickou alianci v Polsku, Nizozemsku, Velké Británii, Německu, Itálii, USA, Kanadě, Francii, Maďarsku, Španělsku a Řecku. V těchto zemích má na NATO pozitivní názor 62 procent dotázaných, zatímco 31 procent má na Alianci nepříznivý názor.

Nejvyšší důvěru má Aliance v Polsku (93 procent), kdežto nejnižší v Řecku (40 procent). Ve Švédsku, které v současné době jedná o vstupu do NATO, vidí Alianci pozitivně 78 procent dotázaných.

Naopak Rusku vyslovilo důvěru pouze 15 procent dotazovaných.

Světoví lídři

Průzkum se podíval i na důvěru ve světové lídry. 54 procent dotázaných věří, že Joe Biden by jednal ve světových záležitostech správně. Podobné důvěře se těší i francouzský prezident Emmanuel Macron (50 procent) a německý kancléř Olaf Scholz (49 procent).

Agentura Pew se lidí ptala od 20. února do 22. května 2023 a průzkumu se zúčastnilo 30 861 respondentů z Francie, Německa, Řecka, Maďarska, Itálie, Nizozemska, Polska, Španělska, Švédska, Velké Británie, Izraele, Kanady, Spojených států amerických, Mexika, Brazílie, Argentiny, Indie, Japonska, Jižní Koreji, Indonésie, Austrálie, Nigérie, Keni a Jižní Afriky.

Dobrý vůdce a správná politika. Drtivá většina Rusů chce znovu volit Putina

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám