Hlavní obsah

Ruské náhražce McDonaldu docházejí hranolky. Nejsou brambory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Část poboček nového ruského řetězce bister Vkusno i točka (Chutné, tečka), který narychlo nahradil síť restaurací McDonald´s, přestala prodávat hranolky jako přílohu k burgerům a kuřecím nuggetům. Chybí jim vhodná odrůda brambor na pomfrity, uvedla ruská redakce stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V půlce června se otevřely v Moskvě první provozovny řetězce Vkusno i točka Video: Reuters

 
Článek

„Některé nově otevřené restaurace Vkusno i točka nebudou mít pomfrity,“ uvedl ruský hospodářský list RBC s odvoláním na zdroj z firmy. Podle něj budou hranolky k mání až na podzim.

Firma, která pobočky od McDonald´s odkoupila, to vysvětlila tím, že se loni neurodily odrůdy brambor vhodných na hranolky. Snažila se je získat marně nejen od ruských zemědělců, nepodařilo se je ani dovézt.

Foto: Profimedia.cz

Nově otevřená pobočka Vkusno i točka v Petrohradu

Ruské ministerstvo zemědělství ale na svém účtu na Telegramu otisklo prohlášení s titulkem Brambory jsou, tečka, ve kterém odmítlo tvrzení, že by se v zemi nedostávalo brambor.

„Ruský trh je plně zásoben bramborami včetně zpracovaných. Navíc už přicházejí brambory z nové sklizně, což vylučuje možnost nedostatku,“ stojí v prohlášení.

Fronty na burgery i hranolky. Rusko nahradilo McDonald's vlastním řetězcem

Ekonomika

Nedostatek brambor navíc trápí i Ukrajinu, protože válka zasáhla oblasti v Kyjevské, Žytomyrské, Sumské a Černihivské oblasti, kde se pěstují, přičemž poslední dvě zajišťují deset procent produkce.

Ruská vojska sice byla vytlačena ještě před setbou, jenomže mnohá pole byla zaminována a sklady byly zničeny. Částečně okupovaná Chersonská oblast zase produkovala rané brambory.

Ukrajina přitom nebyla ani před válkou plně soběstačná v produkci brambor, jichž ročně vypěstuje 20 milionů tun. Jejich cena se na Ukrajině už zdvojnásobila. Situaci komplikuje i růst cen nafty a umělých hnojiv.

Reklama

Výběr článků

Načítám