Hlavní obsah

Fronty na burgery i hranolky. Rusko nahradilo McDonald's vlastním řetězcem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Jak na obyčejné Rusy dopadají sankce? Jedním z palčivých problémů byl evidentně odchod řetězce McDonald's z této země. V neděli, kdy se v Moskvě a okolí znovu fastfoody otevíraly pod jiným majitelem a novou značkou Vkusno & točka (Chutně & tečka), se před rychlým občerstvením tvořily fronty zákazníků dychtících po burgerech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Rusku se znovu otevírají restaurace McDonald's, mají nového majitele i jménoVideo: Reuters

 
Článek

Společnost McDonald's v květnu oznámila, že se kvůli válce na Ukrajině z Ruska zcela stahuje. Záhy byly všechny restaurace uzavřeny. V neděli znovu otevřelo prvních 15 bývalých restaurací řetězce McDonald's.

Dalších 50 poboček se otevře v pondělí, uvedla Vkusno & točka. Do konce června se jejich počet zvýší na zhruba 200 a do pěti až šesti let plánují mít tisícovku restaurací po celém Rusku.

„Naším cílem je, aby naši hosté nepostřehli rozdíl ani v kvalitě, ani v prostředí,“ citovala stanice BBC Parojeva. Velkou frontu stovek zákazníků, která se ale nedala srovnat s davy při otevření v roce 1990, kdy se na vstup čekalo hodiny, vítal na slavné bývalé první pobočce McDonald's na moskevském Puškinově náměstí slogan: „Jméno se mění, láska zůstává“.

Dvojitý cheeseburger stojí 129 rublů (52 Kč) a rybí fishburger je za 169 rublů (68 Kč).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vraťte nám Big Mac! Mladík narušil slavnostní zahájení provozu v bývalých restauracích McDonald's.Video: Reuters

Patnáctiletý Sergej nepozoruje v nabídce oproti minulosti velký rozdíl. „Chuť zůstala stejná,“ citovala ho agentura Reuters, když si dával kuřecí burger a hranolky. „Cola je jiná, ale na burgeru se opravdu nic nezměnilo,“ dodal ruský mladík.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Při otevření restaurací v neděli nechyběla ani červená páska.

Slavnostní akt otevření nových ruských fastfoodů v Moskvě narušil jeden mladík, který před zahájením provozu vystoupil během tiskové konference s nápisem: Vraťte nám Big Mac.

Restaurace se znovu otevírají na Den Ruska, což je nejmladší ruský svátek. V tento den v roce 1990 byla na Prvním sjezdu lidových poslanců Ruské federace schválena Deklarace o státní svrchovanosti Ruské sovětské federativní socialistické republiky.

CoolCola a Fancy. Ruská firma uvedla na trh napodobeniny známých nápojů

Ekonomika
Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Nedělní znovuotevření restaurací McDonald's pod názvem „Vkusno & točka“ přilákalo zájem obyvatel Moskvy.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Restaurace mají nové jméno i logo, které připomíná písmeno M.

Problémy s logistikou a balením

Restaurace zákazníkům nabídnou přejmenované hamburgery. Zprvu v nich nebudou k dispozici všechna menu, protože jsou potíže s logistikou a balením, uvedl podle webu EurAsia Daily generální ředitel přejmenovaného řetězce v Rusku Oleg Parojev.

V nabídce tak není například hamburger Big Mac či dezert McFlurry, místo nich ale nabídne jeho firma náhražky. Už v pátek společnost představila nové logo složené z kruhu a dvou čar, což má představovat hamburger a dva hranolky.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Kvůli potížím s logistikou a balením v bývalých restauracích McDonald's zatím nejsou k dispozici všechna menu.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Restaurace zákazníkům nabízí přejmenované hamburgery řetězce McDonald's.

Místo zlatého M burger a dva hranolky: Ruský nástupce McDonaldu představil logo

Koktejl

Rusové byli na Big Mac zvyklí 30 let

Před oznámením odchodu z Ruska působil McDonald's v této zemi více než 30 let. První ruskou restauraci otevřel gigant rychlého občerstvení v lednu 1990 v Moskvě a tehdy byla pokládána za symbol a klíčový okamžik otevírání ekonomiky Sovětského svazu v době, kdy se blížil konec studené války.

Společnost McDonald's dočasně zastavila činnost v Rusku v březnu, necelé dva týdny po ruské invazi na Ukrajinu. Minulý měsíc oznámila, že Rusko opustí kvůli humanitární krizi a kvůli nepředvídatelnému provoznímu prostředí způsobenému válkou.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

V okolí Moskvy otevřelo v neděli patnáct bývalých restaurací řetězce McDonald's. Dalších 50 poboček se má otevřít v neděli.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Rusové si zavřené pobočky McDonald's přejmenovali na Vkusno & točka (Chutně & tečka).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám