Hlavní obsah

Řekům by v boji s požáry mělo pomoci počasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžce zkoušenému Řecku, které se aktuálně potýká v řadě oblastí s ničivými požáry, by měla brzy přijít alespoň částečná pomoc shůry. Podle Řecké národní meteorologické služby by již od středy měly jít teploty dolů, a hlavně přestanou poryvy větru, které plameny nekontrolovatelně rozfoukávají.

Foto: Eurokinissi, Reuters

Takových scén by mělo v Řecku ubývat, v boji s požáry by měly brzy pomoci nižší teploty i slabší proudění vzduchu

Článek

Korfu na západě, Rhodos na východě i centrální Peloponés. Tam i jinde na řeckém území aktuálně zuří rozsáhlé požáry, které již vyhnaly desetitisíce obyvatel i turistů z jejich obydlí a způsobily rozsáhlé materiální škody.

Nyní je na obzoru alespoň jedna dobrá zpráva. Ohňům totiž dosud napomáhají extrémní teploty, které v uplynulých dnech přesahovaly 40 stupňů Celsia - a s tím by měl být počínaje středou na pár dní konec.

Řecká národní meteorologická služba předpokládá, že koncem týdne budou na území celého státu maximální denní teploty jen mírně přesahovat 30 stupňů a v noci se ochladí na hodnoty jen něco přes dvacet stupňů.

Evakuace Čechů z řeckého Rhodu. Na ostrově se nekontrolovaně šíří požár

Zahraniční

Ústup extrémních veder na jihovýchodě Evropy předpokládá i Evropské centrum pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF). Největší horka se mají koncem týdne přesunout do jižního Španělska, tam se dají o víkendu ještě čekat maximální hodnoty nad 40 stupňů.

Utiší se vítr, déšť se však nečeká

Velkou pomoc pro hasiče by mělo přinést utišení větru, jehož prudké poryvy dosahující i přes 50 kilometrů v hodině pomáhají oheň rychle šířit. Počínaje středou by měla ve většině oblastí Řecka klesnout rychlost větru na běžné hodnoty maximálně do dvaceti kilometrů za hodinu.

S deštěm se však podle meteorologů počítat nedá. Předpověď počasí v tomto ohledu souhlasí s dlouhodobými průměry - ve většině přímořských oblastí Řecka během července a srpna nespadnou vůbec žádné nebo jen nepatrné srážky.

Kvůli extrémní teplotám musely řecké úřady vedle záchranných a evakuačních prací v minulých dnech přistoupit k dalším nevídaným opatřením. Byly omezeny úřední hodiny státních institucí, řada firem nařídila práci z domova a v odpoledních hodinách byl omezen vstup na některé turisticky frekventované památky včetně athénské Akropole.

Hoří už i Korfu, kde tráví dovolenou asi tisícovka českých turistů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám