Hlavní obsah

Evakuace Čechů z řeckého Rhodu. Na ostrově se nekontrolovaně šíří požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky turistů jsou evakuovány z hotelů v letovisku Kiotari na řeckém ostrově Rhodos. Důvodem je rozsáhlý požár, který se nekontrolovaně šíří už pátý den, uvedl řecký server Greekreporter. Mezi evakuovanými jsou i čeští turisté, potvrdilo ministerstvo zahraničí.

Požár zasáhl RhodosVideo: Reuters

 
Článek

Můžeme potvrdit, že rozsáhlé požáry se týkají i většího počtu českých turistů na ostrově Rhodos,“ sdělila Novinkám Mariana Wernerová, vedoucí oddělení komunikace Ministerstva zahraničí.

„Kolegové ze zastupitelského úřadu v Athénách jsou v kontaktu s cestovními kancelářemi, které mají v místě požáru české občany,“ sdělila s tím, že v pohotovosti je i honorární konzulát přímo na ostrově, který dostává z Athén informace o konkrétních případech.

Čeští turisté jsou v tuto chvíli evakuováni podle pokynů řeckých úřadů.

Turisté a místní obyvatelé jsou vyzýváni, aby se přesunuli na jižní část ostrova na pláž Lardos, kde řecká pobřežní stráž nasadila řadu plavidel pro případ, že by byla nutná evakuace. Ta už proběhla také ve vesnici Laerma.

Velká část ostrova je bez elektřiny, protože elektrárna na jihu ostrova byla z bezpečnostních důvodů odstavena.

Hasiči bojují s požárem na ostrově od začátku týdne, s hašením jim pomáhají také slovenští kolegové, kteří přiletěli do Atén v pátek ráno a na Rhodos se přesunuli trajektem.

Jižní Evropu sužují už několik dní vlny veder. Podle meteorologů by mohly teploty v Řecku v sobotu a neděli dosáhnout na některých místech až 44 °C.

Pekelná vedra v Řecku. Přes dva týdny v kuse tam bude nad 39 stupňů

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám