Hlavní obsah

Hoří už i Korfu, kde tráví dovolenou asi tisícovka českých turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po Rhodu zachvátily lesní požáry v noci na pondělí také další turisty oblíbený řecký ostrov, Korfu. Hasiči a záchranáři tam lidi evakuují po moři, byť zatím po desítkách až stovkách, tedy v mnohem menším měřítku než na Rhodu, kde se minulý týden rozběhla překotná záchranná operace – největší svého druhu v řeckých dějinách.

Lesní požáry zachvátily řecký ostrov KorfuVideo: Reuters

 
Článek

Podle informací českého ministerstva zahraničí je na Korfu evakuováno sedmnáct oblastí a požáry jsou navíc hlášeny také na dalších řeckých ostrovech. Na Korfu je podle MZV něco přes tisíc českých turistů, nebezpečí jim ale nehrozí.

Foto: Adonis Skordilis, Reuters

Hasičská helikoptéra v akci poblíž vesnice Palia Perithia na ostrově Korfu

Požáry se šíří už i na KorfuVideo: Vladimír Petrenko, Novinky

„V noci na pondělí bylo z hotelů evakuováno asi 60 českých turistů. Noc strávili v provizorním přístřeší, už se ale mohli vrátit a pokračují v dovolené. Na Korfu bylo evakuováno celkem 17 oblastí. Další velké požáry jsou hlášeny z oblastí Karysto na ostrově Euboea, kde již byly evakuovány čtyři oblasti, a v severní oblasti Peloponésu město Aígio,“ sdělil Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Foto: Tiktok @djidronepiloot, Reuters

Lesní požár na ostrově Korfu

Na Korfu může jít o dílo žháře

Starosta Severního Korfu Giorgos Mahimaris podle stanice BBC uvedl, že se úřady domnívají, že požár mohl být založen úmyslně. Prohlásil to na základě návštěvy tří ohnisek požáru. S plameny podle něj nyní bojují (krom pozemních jednotek) dvě požární letadla a dva vrtulníky.

Čeští turisté v nesnázích se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Aténách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Přímo na Rhodu, kde podle odhadů MZV uvázlo čtyři až pět tisíc českých dovolenkářů, už pracují dva čeští pracovníci konzulátu.

Kdy požáry v Řecku a na Rhodu začaly a jak probíhalo hašení a evakuace

Evropa
Foto: Profimedia.cz

Lidé čekající na evakuaci na jediném mezinárodním letišti ostrova Rhodos

„V noci dorazili na Rhodos dva pracovníci našeho speciálního konzulárního týmu, kteří pomáhají s koordinací. V tuto chvíli jsou na dnešek naplánovány dva repatriační lety jedné z cestovních kanceláří, zatím nemáme informace o tom, že by bylo potřeba vyslat armádní letouny. Na tuto situaci jsme však připraveni. Co se týče ostrova Korfu, MZV zjistí od cestovních kanceláří, kolik klientů mají na místě a zda jsou v zasažených oblastech,“ dodal pro Novinky Drake.

Registrujte se v DROZDu, vyzývá Čechy MZV

České občany nacházející se na řeckých ostrovech ministerstvo zahraničí žádá, aby se zapsali do systému DROZD – dobrovolné registrace občanů cestujících do zahraničí.

„V DROZDu je aktuálně registrováno okolo 2600 lidí pro Řecko. Jenom na Rhodu se nachází přes čtyři tisíce Čechů, prosím proto všechny, aby se zaregistrovali, a MZV tak s nimi mohlo rychle sdílet informace,“ apeloval mluvčí ministerstva zahraničí.

Foto: Tiktok @djidronepiloot, Reuters

Lesní požár na ostrově Korfu

Velké části českých turistů na Rhodu se evakuace netýká, protože jsou v zatím bezpečné oblasti na severu ostrova. Právě tam leží i mezinárodní letiště.

Pro klienty CK Fischer a Exim Tours uvázlé na Rhodu přiletí Smartwings

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám