Hlavní obsah

Putin měl podstoupit operaci, která mu zastaví rakovinu

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin měl minulý týden podstoupit operaci, aby se mu zastavila rakovina. Zákrok byl prý úspěšný a šéf Kremlu se zotavuje, uvedl telegramový účet General SVR, který tvrdí, že získává informace přímo z Kremlu. Rusko oficiálně popírá, že by jeho vládce byl nemocný.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na pondělním setkání s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem v černomořském letovisku Soči

Článek

„V noci na úterý 17. května podstoupil ruský prezident Vladimir Putin chirurgický zákrok. Jeho ošetřující lékaři trvali na tom, aby prezident podstoupil zákrok co nejdříve. Podle lékařů, kteří se podíleli na léčbě prezidenta, byla operace úspěšná,“ napsal telegramový účet General SVR. Lékaři prý prezidentovi doporučili, aby se ještě několik dní vyhýbal účasti na schůzkách, než se zcela zotaví.

Tvrzení není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Od úterý byla údajně všechna Putinova vystoupení ve státních médiích zfalšována, aby se vyvolal dojem, že je v pořádku, tvrdí telegramový účet General SVR. Podle něj má být země řízena bývalým šéfem tajné služby FSB a současným předsedou Rady bezpečnosti Nikolajem Patruševem, tvrdí kanál.

„Putin nebyl osobně přítomen na veřejnosti od 17. do 19. května a nebyl k dispozici ani nejbližším spolupracovníkům s výjimkou Nikolaje Patruševa, tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace,“ napsal telegramový účet.

Putin chřadne před očima, míní neuropsycholog

Zahraniční

Šéf Kremlu měl být v pátek na záběrech, které byly vysílány, jak předsedá zasedání Rady bezpečnosti, jež řeší válku na Ukrajině. Ale generál SVR řekl, že prezidentův projev byl zaznamenán předem a Putinova účast prostřednictvím videa byla podpořena pomocí technologie Deepfake.

„Od 17. do 19. května byly všechny záběry vystoupení a schůzek ‚konzervované‘, předem nahrané. Putin během této doby osobně vedl pouze dva telefonické rozhovory,“ napsal telegramový účet.

Foto: Sputnik, Reuters

V pátek publikovaný snímek, na kterém má ruský prezident Vladimir Putin osobně předsedat zasedání Rady bezpečnosti, jež řeší válku na Ukrajině.

Podle něj byl Putin 20. května stále příliš slabý na to, aby se účastnil dlouhých schůzek, a měl proto dva krátké videohovory. „V pátek 20. května večer se Putinovo zdraví zhoršilo a stav se stabilizoval až v sobotu ráno,“ napsal účet a pokračoval: „Ošetřující lékaři doporučují, aby Putin v nadcházejících dnech odpočíval, a naléhali na něj, aby odmítl osobní účast na setkáních.“

Veselé setkání s Lukašenkem v Soči

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko pomáhá s „kouřovými clonami“. Je podle telegramového účtu SVR „jedním z mála lidí“, kteří znají skutečný stav zdraví ruského prezidenta. Lukašenko proto přijel do Ruska na setkání s Putinem v letovisku Soči na březích Černého moře.

Podle agentury TASS byl Putin na schůzce v dobrém rozmaru, s Lukašenkem prý žertoval o tom, že je odpovědný za ekonomické těžkosti Západu. „O tom si s nimi vážně promluvím,” měl reagovat se smíchem Putin na Lukašenkovo tvrzení, že západní země viní šéfa Kremlu z inflace.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na pondělním setkání s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem v černomořském letovisku Soči

Kreml nejnovější informace o Putinově zdraví nekomentoval, ale v minulosti jakékoliv jeho onemocnění popíral.

Zprávy o tom, že je ruský prezident vážně nemocný, že trpí rakovinou či Parkinsonovou chorobou, se objevují v médiích minimálně od roku 2020, ale od invaze na Ukrajinu se objevují častěji. Nicméně na záběrech z minulého pondělí ze summitu lídrů zemí sdružených v Organizaci Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB) v Moskvě vypadá Putin zcela zdravý a čilý.

Putin nad hrobem? Na posledních záběrech vypadá zcela fit

Evropa

Rakovinu měl, tvrdí režisér Stone

Že ale zvěsti o onkologickém onemocnění šéfa Kremlu mohou mít reálný základ, naznačil americký filmový režisér Oliver Stone, který v minulosti strávil v bezprostřední blízkosti Putina delší dobu, když o něm natáčel dokument. Slavný filmař prohlásil, že věří, že ruský vůdce měl v jednu chvíli rakovinu, ale porazil ji.

„Nezapomeňte, že tu rakovinu měl, ale myslím, že se z toho vylízal,“ řekl oscarový režisér Stone v podcastu rusko-amerického vědce Lexe Fridmana z minulého úterý. V letech 2015 až 2019 vedl Stone s Putinem několik rozhovorů.

Vladimir Putin je „neustále“ doprovázen specialistou Jevgenijem Selijanovem, odborníkem na rakovinu štítné žlázy, napsal další opoziční kanál Proekt.

Reklama

Výběr článků

Načítám