Hlavní obsah

Pomluvy a urážky, odmítlo Turecko papežova slova o genocidě Arménů

Ankara/Vatikán

Papež František se dopustil pomluvy a urážky na cti, když v neděli při mši označil masakry Arménů v Turecku před sto lety za genocidu. V oficiálním prohlášení to v pondělí podle agentury ANSA napsalo turecké velvyslanectví ve Vatikánu. Podle něj hlava katolické církve zneužívá historii k politickým cílům. Ankara kvůli tomu zvažuje další kroky, řekl v pondělí turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Papež František

Článek

„Genocida je právní koncept. Vyjádření, která neodpovídají právním definicím, i kdyby tu byla snaha je vysvětlit na základě rozšířeného přesvědčení, nejsou ničím jiným než urážkou,” uvedla turecká ambasáda ve Vatikánu.

Papež František v neděli sloužil mši pro arménské věřící, které se účastnil také arménský patriarcha Nerses Bedros XIX. Tarmouni. „V minulém století naše lidská rodina překonala tři obrovské a bezpříkladné tragédie. První, která bývá považována za první genocidu 20. století, postihla arménský lid,” uvedl papež, který tak citoval dokument podepsaný v roce 2001 tehdejším papežem Janem Pavlem II. a tehdejším arménským patriarchou. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vatikánský velvyslanec na koberečku

Turecké ministerstvo zahraničí zareagovalo téměř okamžitě, v neděli si turecké ministerstvo zahraničí kvůli protestu předvolalo vatikánského velvyslance. V prohlášení uvedlo, že papežova slova jsou „kontroverzní ve všech aspektech, založená na předsudcích, které překrucují historii a redukují jen na příslušníky jednoho náboženství bolest, ke které v oblasti Anatolie během první světové války došlo”.

Masakr Arménů na sklonku Osmanské říše v letech 1915 až 1917 je v Turecku velmi citlivou otázkou. To, že smrt 1,5 miliónu lidí byla genocidou, uznala asi dvacítka zemí včetně Francie, Itálie či Slovenska. Turecko to ale rezolutně odmítá a tehdejší dění označuje za občanskou válku, která si vyžádala 300 000 až 500 000 arménských obětí a stejný počet mrtvých na turecké straně.

Reklama

Výběr článků

Načítám