Hlavní obsah

Podle Orbána by jednání o vstupu Ukrajiny do EU ani neměla začít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednání s Ukrajinou o vstupu do Evropské unie nejsou podle předsedy maďarské vlády Viktora Orbána v národním zájmu Maďarska, a neměla by tak být vůbec zahájena. V pátek to řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Kossuth.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Orbán zdůraznil, že tato otázka může být projednána pouze v případě, že v rámci Unie v ní bude shoda.

„Příslušný návrh ještě nebyl připravený, zájmy je potřeba koordinovat a pak návrh předložit. Přístupová jednání by zatím neměla být vůbec zahájena,“ řekl předseda maďarské vlády.

„Je řada otázek, na které neznáme odpovědi. Ukrajina je ve válce. Když je nějaké země ve válce, jinak tam funguje politický a právní řád jako v mírových zemích,“ dodal Orbán.

Nepřijatelné, myslí si polovina Maďarů o schůzce Orbána s Putinem

Evropa

Maďarský premiér konstatoval, že vlastně není možní ani říct, jaké má momentálně Ukrajina území, protože část území obsadilo Rusko. Podle Orbána totéž platí i na počet obyvatel.

„Nevíme ani to, kolik peněz bude potřeba pro rozvoj Ukrajiny a odkud budou tyto peníze, pokud Ukrajina vstoupí do Evropské unie,“ poznamenal Orbán.

Podle Orbána by členské země unie měly nejdříve uzavřít dohodu o strategickém partnerství s Ukrajinou, ale to je aktuální údajně až v dlouhodobém horizontu pěti až deseti let.

„Rozdíly jsou nyní příliš velké. Když uvidíme, že dokážeme spolupracovat, přijďme s otázkou členství,“ argumentoval Orbán.

Předseda maďarské vlády řekl, že pokud chce Evropská unie poskytovat Ukrajině finanční pomoc, měla by peníze na to brát ze zvláštního fondu v rámci mezivládní smlouvy mimo unijní rozpočet.

„Každý by do něj platil, pokud by chtěl, a z tohoto fondu bychom měli Ukrajině posílat peníze,“ uvedl.

„Poskytli jsme Ukrajině velmi mnoho peněz, přes 100 miliard eur, částečně ve zbraních a částečně v hotovosti. V situaci, kdy Evropu trápí ekonomické problémy, vyhazuje EU peníze, posílá vlaky zbraní a hotovost na Ukrajinu,“ prohlásil Orbán.

Ukrajina je od EU vzdálena světelné roky, hřímal Orbán na sjezdu své strany

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám