Hlavní obsah

Nepřijatelné, myslí si polovina Maďarů o schůzce Orbána s Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říjnové setkání maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Pekingu označilo 52 procent Maďarů za nepřijatelné. Vyplývá to z průzkumu agentury Publicus pro deník Népszava. Naopak 35 procent dotázaných označilo schůzku Orbána s Putinem za přijatelnou a 13 procent odmítlo, respektive neumělo na tuto otázku odpovědět.

Ruský prezident Putin a maďarský premiér Orbán při setkání v PekinguVideo: Reuters

 
Článek

Průzkum byl reakcí na setkání Orbána a Putina se v Pekingu na konferenci s názvem Jeden pás, jedna cesta. Orbán na jednání označil válku na Ukrajině slovním spojením „vojenská operace“, které se velmi podobá ruskému označení invaze na Ukrajinu.

Oba politici se předtím naposledy setkali začátkem února 2022, několik týdnů před ruským útokem na Ukrajinu. Maďarská média připomínají, že Orbán jednal s Putinem už celkem třináctkrát.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Putin a maďarský premiér Orbán při setkání v Pekingu

Podle maďarského opozičního hnutí Momentum Orbán setkáním s Putinem zradil památku protikomunistického povstání z roku 1956. „Naši předkové prolili krev za svobodu a představitel státostrany si ostudně podává ruce s nepřítelem svobody a agresorem, který je má krvavé,“ uvedlo hnutí.

Hnutí Momentum upozornilo, že v nových ruských učebnicích dějepisu je maďarská revoluce v roce 1956 označována za vzpouru radikálů a bývalých vojáků fašistického Maďarska, kterou potlačil Sovětský svaz na základě žádosti tehdejší maďarské vlády. „Na Putinův rozkaz ruští vojáci nyní opět zabíjejí maďarské vojáky ze Zakarpatska,“ dodalo hnutí s připomínkou příslušníků maďarské menšiny ze Zakarpatska, kteří bojují v ukrajinské armádě.

Orbán setkáním s Putinem zradil památku povstání z roku 1956, soudí opozice

Evropa

Orbán jednal s Putinem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám