Hlavní obsah

Ukrajina je od EU vzdálena světelné roky, hřímal Orbán na sjezdu své strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko musí odmítnout současný model Evropy prosazovaný Bruselem. Na sjezdu své vládnoucí strany Fidesz to v sobotu řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Podle agentury Reuters dodal, že je potřeba Evropskou unii spíš změnit než opustit, a zopakoval, že jeho kabinet nesouhlasí s tím, aby EU zahájila přístupové rozhovory s Ukrajinou.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Viktor Orbán promlouvá na sjezdu své strany Fidesz

Článek

„Naším úkolem bude také náprava chybného slibu (EU) zahájit rozhovory s Ukrajinou, protože Ukrajina je nyní od Evropské unie vzdálena na celé světelné roky,“ řekl Orbán.

Kyjev o členství v bloku usiluje zejména po vpádu ruských vojsk na jeho území z loňského února. Čtyři měsíce po invazi udělila unie Ukrajině postavení kandidátské země, a Evropská komise (EK) tento měsíc doporučila se zemí zahájit přístupová jednání.

Návrh unijní exekutivy budou nicméně muset na svém prosincovém summitu jednomyslně schválit prezidenti a premiéři všech zemí EU, přičemž se očekává odmítavý postoj Maďarska.

Maďarsko nepovolí, peníze pro Ukrajinu bude blokovat dál, vzkázal Szijjártó

Zahraniční

Orbán v sobotu také uvedl, že chce bojovat i proti pokusům EU usadit v Maďarsku migranty. S finanční pomocí a přebíráním migrantů bez patřičných dokumentů, kteří se do EU dostávají například po moři, ze zatížených zemí, jako je Itálie, Budapešť nesouhlasí dlouhodobě.

Evropský blok se už několik let pokouší shodnout se na reformě migrační a azylové politiky, kterou předložila EK v reakci na nefunkčnost dosavadních pravidel za uprchlické vlny z roku 2015. Klíčová část reformy týkající se solidarity s nejvytíženějšími státy zůstává předmětem ostrých sporů.

Většina Maďarů je za EU ráda. Orbánově kritice navzdory

Evropa

Maďarsko se vymaňuje z inflační krize a premiér Orbán tento týden zahájil intenzivní kampaň před volbami do Evropského parlamentu, které jsou plánovány na červen příštího roku, podotýká Reuters. V projevu se premiér vymezil nejen proti „šíleným nápadům bruselských byrokratů, invazi migrantů, iluzím ohledně války (na Ukrajině) a nepřipravenosti Ukrajiny na členství v EU“, ale i proti „genderové propagandě“.

Orbánova vláda mimo jiné zavedla zákon, který zakazuje zobrazování témat týkajících se sexuálních a genderových menšin (LGBT+) nezletilým. Zatímco kabinet normu odůvodňuje snahou chránit děti, skupiny na ochranu lidských práv ho označují za diskriminační.

V Maďarsku odvolali ředitele muzea, které vystavilo oceněné snímky LGBTI+ lidí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám