Hlavní obsah

Pellegrini připouští i vládu bez Směru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini potvrdil, že bude jednat jako první s vítězem voleb Robertem Ficem (Směr-sociální demokracie), ale připustil i možnost vzniku vlády bez Směru. Pellegrini to řekl po úterním jednání s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Peter Pellegrini

Článek

Pellegrini uvedl, že vedení strany Hlas nevyloučilo ani jednu z možností na vytvoření vládní koalice. „Budeme jednat s vítězem, ale pokud bychom se nedokázali dohodnout na rozumném sestavení vlády, nebo nemohou být splněny naše představy a podmínky, jsme připraveni jednat také s tou druhou částí politického spektra,“ uvedl předseda Hlasu.

„Uvědomujeme si svou pozici strany, bez které nemůže vzniknout žádná vládní koalice. Budeme k jednáním přistupovat zodpovědně, aby vláda na Slovensku vznikla. Pokud bychom cukli a rozhodli se, že půjdeme do opozice, tak je tady volební pat a byly by pravděpodobně předčasné volby,“ dodal Pellegrini.

Pellegrini se zatím s předsedou Směru Ficem nesetkal, ale neformálně už jednal s předsedou hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michalem Šimečkou. „Potvrdili jsme si, že v případě neúspěchu jednání s první stranou jsme připraveni zasednout za jednací stůl s potenciální čtyřkoalicí,“ řekl předseda Hlasu.

Vstup Pellegriniho do koalice s Ficem může pohřbít stranu Hlas

Evropa

První možností sestavení vlády je podle Pellegriniho tříkoalice Směr-Hlas-Slovenská národní strana a druhou PS, Hlas, Svoboda a Solidarita (SaS) a Křesťanskodemokratické hnutí (KDH). Na otázku, zda mu Šimečka nabídl post předsedy vlády Pellegrini, neodpověděl.

Rozpad Hlasu prý nehrozí

Pellegrini nemá obavy, že by vstup do obou zmíněných koalicí vedl k rozpadu Hlasu.

Politolog Tomáš Koziak tvrdí, že vstupem do koalice se Směrem i PS může Pellegrini partaj pohřbít. Podle politologa by si Fico udělal z Hlasu trhací kalendář nebo rohožku, po níž může šlapat a dělat si s ní, co chce, jak to podle Koziaka Směr dělal s každým dosavadním koaličním partnerem.

Podle deníku Sme vstupem do vlády se Směrem Pellegrini riskuje, že Fico mu přebere voliče. „Povolební spolupráce s Progresivním Slovenskem však může Hlas rozbít už v prvních dnech po volbách, protože významná část vedoucích straníků, bývalých členů Směru, preferuje vládu s Ficovou stranou,“ komentuje deník.

Sobotní volby vyhrál Směr se ziskem 22,94 procenta hlasů, druhé bylo liberální hnutí Progresivní Slovensko Michala Šimečky se ziskem 17,96 procenta hlasů a třetí Hlas se 14,7 procenta hlasů.

Populista a proruský politik. Světová média hodnotí Ficovo vítězství ve volbách

Volby

Prošetření voleb v romských osadách

Pellegrini rovněž požaduje, aby se vyšetřilo, jak získalo hnutí OLaNO tak velkou podporu v romských osadách na východě Slovenska, a naznačil, že se může jednat o volební korupci. „Je to velmi divné, aby se všem Romům ve velkých osadách zdálo, že nejlepší stranou je OLaNO a získali tam 80 až 90 procent všech hlasů. To není normální,“ upozornil.

Národní kriminální agentura (NAKA) mezitím oznámila, že prověřuje podezření z volební korupce v Košickém a Prešovském kraji. Agentuře TASR to potvrdila Zuzana Hrabovská z odboru komunikace a prevence prezidia policejního sboru Slovenské republiky.

KDH míří do opozice

Předseda Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Milan Majerský po jednání s prezidentkou řekl, že KDH míří do opozice. „Předsednictví KDH si stojí za tím, že do vlády se Směrem nepůjdeme,“ uvedl. Majerský konstatoval, že Rada KDH bude zasedat 14. října a tam se rozhodne o dalších krocích.

Případná koalice KDH s PS, Hlasem a SaS by podle Majerského mohla vzniknou jen za cenu značných kompromisů. „V některých otázkách jsou mezi politickými stranami propastné rozdíly,“ dodal.

Fico sestavuje vládu. Čaputová mu dala 14 dní

Evropa

Výběr článků

Načítám