Hlavní obsah

Fico sestavuje vládu. Čaputová mu dala 14 dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská prezidentka v pondělí odpoledne pověřila předsedu vítězné strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica sestavením nové slovenské vlády. Kabinet musí sestavit do dvou týdnů. Směr ve volbách zvítězil se ziskem 22,94 procenta hlasů. Setká se i s lídrem Progresivního Slovenska Michalem Šimečkou a šéfem strany Hlas Peterem Pellegrinim.

Živě: Projev slovenské prezidentky Zuzany ČaputovéVideo: AP

 
Článek

Hlava státu poděkovala všem, kteří se voleb zúčastnili. „Byly to volby demokratické a zákonné. Jsem ráda, že tuto skutečnost dnes nikdo nezpochybňuje. Parlamentní volby měly poměrně vysokou účast a jejich výsledky o to lépe odrážejí názory, hodnoty a postoje společnosti,“ řekla Čaputová. „Nejbližší dny ukážou, které strany budou schopné nalézt většinu v parlamentě pro podporu své koalice,“ dodala hlava státu.

Za nejdůležitější úkol nové vlády považuje Čaputová utlumení společenských rozporů. „Společenský smír a soudržnost daleko přesahuje horizont jakýchkoli voleb. Volby jsou především nástrojem pro legitimní spravování státu, ale takové spravování, které ve výsledku vede k budování a posilnění společenstva, nikoliv k jeho rozkladu,“ zdůraznila Čaputová. „Vláda, která vznikne, bude vládou Slovenské republiky, tedy vládou, která má sloužit všem občanům,“ dodala.

Čaputová potvrdila, že sestavením nové vlády pověří předsedu strany Směr Roberta Fica. „Toto pověření bude časově ohraničené,“ konstatovala. Po 15. hodině pak předala Ficovi pověření s tím, že lhůta na sestavení vlády činí dva týdny.

Předseda Směru při odchodu z Prezidentského paláce Připustil, že sestavení nové vlády nebude lehký proces, ale učiní vše, aby vláda vznikla. Nechtěl prozradit, se kterým možným koaličním partnerem bude jednat jako s prvním.

Volby na Slovensku: Čaputová pověří Fica sestavením vlády

Volby

V pondělí se prezidentka setká také s předsedou Progresivního Slovenska Michalem Šimečkou a v úterý s předsedou strany Hlas Petrem Pellegrinim.

Šimečka hledá alternativy

Předseda PS po jednání s prezidentkou Čaputovou řekl, že informoval hlavu státu o neformálních jednáních, které vede s představiteli politických stran, které jeho strana nevyloučila ze spolupráce.

„Hledáme, zda existuje prostor a vůle k vytvoření alternativní většiny proti té, kterou sestavuje Robert Fico,“ řekl Šimečka. „Zcela respektuji, že vítěz voleb Robert Fico dostal pověření a on bude vést formální jednání o sestavení vlády,“ dodal.

Konstatoval, že pokud vládu sestaví Směr, PS je připravené jít do opozice a hájit základní demokratické pravidla hry, právní stát, lidská práva, proevropskou a prozápadní orientaci Slovenska.

Progresivní Slovensko skončilo se ziskem 17,96 % druhé. Třetí je strana Hlas-sociální demokracie, která dostala 14,7 % hlasů.

Všeobecně se očekává, že Směr vytvoří koalici právě se stranou Hlas a Slovenskou národní stranou Andreje Danka, která ve volbách získala 5,62 procenta hlasů. Zmíněná koalice by měla ve 150členném parlamentu 79 poslanců.

Reálný obraz společnosti

Slovenská hlava státu se k výsledkům voleb vyjádřila už v neděli na sociální síti. Označila je za svobodné a demokratické, které vytvořily reálný obraz slovenské společnosti. „Bez ohledu na to, že někdo se z jejich výsledku těší a jiný smutní, že zde máme vítěze i poražené, je to obraz Slovenska. Vysoká účast svědčí o tom, že budoucnost Slovenska nám není lhostejná a že úsilí o spravedlivou, demokratickou a dobře spravovanou společnost bude pokračovat i po volbách,“ uvedla Čaputová.

Prezidentka zároveň připustila, že předvolební kampaň vytvořila rány na společenské atmosféře, na vztazích mezi lidmi a na celkové důvěře v politiku a demokracii. „Největší zodpovědnost za příští vývoj samozřejmě nese vítěz voleb, protože vzbudil největší očekávání u veřejnosti, a je důležité, aby je naplňoval ve prospěch všech občanů Slovenska,“ dodala Čaputová.

Fico chce po volbách žalovat prezidentku Čaputovou

Zahraniční

Co znamená Ficův návrat? Speciální volební studio Novinek z Prahy a Bratislavy

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám