Hlavní obsah

Populista a proruský politik. Světová média hodnotí Ficovo vítězství ve volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko má za sebou předčasné parlamentní volby, ve kterých zvítězila strana Směr – Sociální demokracie Roberta Fica. Světová média se shodují v tom, že Fico je populistickým a prorusky smýšlejícím politikem, jehož vláda by mohla výrazně změnit budoucí slovenskou zahraniční politiku.

Foto: Eva Korinkova, Reuters

Předseda Směru Robert Fico přichází do sídla strany po uzavření volebních místností

Článek

Americká CNN označila Fica za prokremelského s tím, že jeho volební vítězství by mohlo představovat výzvu pro NATO a EU v otázce jednoty vůči Ukrajině. Připomněla Ficovy požadavky na okamžité ukončení podpory Ukrajiny slovenskou armádou a blokování ambic Ukrajiny v NATO, inklinování k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi či Ficovo nařčení Ukrajiny z nacistů a fašistů, kteří Rusko k invazi vyprovokovali.

Dosavadní armádní podpora a jednota s EU v sankcích proti Rusku by se tak podle CNN pod vládou Směru mohla změnit. Všímá si také Hlasu a jeho role coby možné klíčové strany v sestavování budoucí vlády.

Britská BBC Směr označila za „populistickou promoskevskou stranu“ a podle ní bude volební výsledek oslavován v Moskvě, naopak v Bruselu a Washingtonu vyvolá poplach. Podle rakouské agentury APA se na Slovensku „žádný liberální zázrak nestal a zvítězila strana populisty Roberta Fica“.

Volby na Slovensku: Čaputová pověří Fica sestavením vlády

Volby

Francouzský server France 24 obdobně vítěze voleb označil za populistickou stranu, která chce zastavit vojenskou pomoc Ukrajině a je kritická vůči Evropské unii a NATO. Rovněž komentuje analýzy, které předvídají, že Ficova vláda by mohla radikálně změnit slovenskou zahraniční politiku v duchu Viktora Orbána.

Také podle německého týdeníku Die Zeit panují v Bruselu obavy, že by se Fico mohl spojit s maďarským premiérem Orbánem. „Mohly by tak vzniknout spory s EU o právní stát, o migrační témata a o válce na Ukrajině. Ficův pragmatismus z jeho dřívějších funkčních období, kdy Slovensko přivedl do eurozóny a do značné míry se vyhýbal rozepřím s partnery z EU a NATO, však některé z těchto obav mírní,“ uvedl Die Zeit.

Nálepku populisty a proruského politika naopak Fico neobdržel od polského webu TVP, který o výsledku voleb informoval oproti jiným spíše neutrálně. Polsko čekají volby do Sejmu a Senátu v polovině října a volební průzkumy ukazují souboj mezi Jaroslawem Kaczyńským a expremiérem Donaldem Tuskem. Pokud by zvítězil Kaczyński, mohlo by to do budoucna podle analytiků znamenat pro EU nebezpečný blok Maďarsko – Slovensko – Polsko.

Co znamená Ficův návrat? Speciální volební studio Novinek z Prahy a Bratislavy

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám