Hlavní obsah

Orbán: Evropská ekonomika se sankcemi střelila do plic a lapá po dechu

Budapešť

Lídři Evropské unie by podle maďarského premiéra Viktora Orbána měli připustit, že sankce proti Rusku nefungují a je potřeba je změnit. V pravidelném rozhovoru pro rozhlasovou stanici Kossuth tento politik známý svými dobrými vztahy s Ruskem řekl, že sankce poškozují EU více než Moskvu a že evropské hospodářství lapá po dechu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský prezident Viktor Orbán na tiskové konferenci.

Článek

„Dospěli jsme do okamžiku pravdy, politici v Bruselu musejí připustit, že jejich kalkulace nebyly správné,” řekl Orbán.

Představitelé sedmadvacítky podle něj předpokládali, že opatření přijatá kvůli ruské invazi na Ukrajinu budou Rusy bolet více než Evropany. „Ale tak to není, víc bolí nás. Místo toho, aby tím, že Rusko oslabí, válku zkrátily, ji jen protahují,” uvedl Orbán.

Budapešť přes nastrčenou firmu skupuje slovenské nemovitosti

Evropa

„Původně jsem si myslel, že jsme se střelili jen do nohy, ale nyní je jasné, že evropská ekonomika se střelila do plic a lapá po dechu,” řekl Orbán, jehož kabinet se podobně jako vlády jinde v Evropě snaží vyrovnat s dopady strmého růstu cen energií a pohonných hmot.

Ve středu Orbánova vláda zrušila mnoho let platný cenový strop u energií pro domácnosti s nadprůměrnou spotřebou, což byl jeden z klíčových bodů jeho politiky.

Zelenskyj se udobřil s Orbánem

Válka na Ukrajině

Agentura Reuters napsala, že podle ekonomů banky Morgan Stanley může toto opatření posílit inflaci o 1,5 procentního bodu. Inflace je už nyní nejvyšší za posledních dvacet let, přispívá k ní i slabý forint.

Orbán se domnívá, že v současné situaci je potřeba „sednout si s Rusy, musí se vyjednávat, dosáhnout příměří, a pak se musejí konat mírové rozhovory, protože mír je jediným řešením současných ekonomických problémů”.

Reklama

Výběr článků

Načítám