Hlavní obsah

Budapešť přes nastrčenou firmu skupuje slovenské nemovitosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Maďarská vláda na Slovensku skupuje historické budovy přes společnost Manevi SK se sídlem v Dunajské Stredě, uvedl server aktuality.sk. Do společnosti vložila peníze nadace blízká vládě premiéra Viktora Orbána.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Viktor Orbán

Článek

Podle serveru společnost vyvíjí tuto aktivitu přibližně dva roky. Manevi SK je v podstatě pobočkou maďarské vládní nadace s názvem Közép-európai Épített Örökség Megörzö Alapítvány, což v překladu znamená Středoevropská nadace pro zachování kulturního dědictví. Nadaci zastupují lidé blízcí Orbánově straně FIDESZ a disponuje finančními prostředky ve výši přibližně 11 milionů eur (272 milionů korun).

Web aktuality uvedl, že společnost Manevi SK koupila například zámek v obci Betlanovce a přilehlé pozemky. Ve městech Kežmarok a Trenčín koupila dva měšťanské domy a na náměstí v Levoči další historický dům. V lázních Trenčianske Teplice koupila firma léčebný dům a v Košicích historický dům na Hlavní ulici. Paradoxem je, že košický maďarský konzulát sídlí v pronajatých prostorech.

Slovenský parlament šetří. Poslancům vypnuli klimatizaci

Evropa

Firma koupila také zříceninu hradu z 13. století a zámek z 19. století v obci Veľký Kamenec. V Komárně koupila historickou budovu bývalé polikliniky a v Bratislavě další dvě budovy v centru města.

Podle slovenského ministra zahraničí Ivana Korčoka by zmíněné nákupy měly probíhat po vzájemné dohodě a Slovensko by se o nich nemělo dovídat až dodatečně. „Nemáme problémy s nákupy, ale informujte nás,“ vyzval Korčok Budapešť.

Na Slovensku zavedou parlamentní stráž, aby poslanci nedělali „cirkus“

Evropa

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó tvrdí, že maďarská vláda skupuje slovenské nemovitosti výhradně pro obchodní a investiční účely. „Chtěl bych požádat, abyste nespřádali konspirační teorie. Chápu, že titulky s Orbánem se u vás dobře čtou,“ řekl Szijjártó na adresu slovenských novinářů.

Maďarský ministr zahraničí rovněž upozornil, že předkupní právo na zmíněné nemovitosti mělo slovenské ministerstvo kultury, které ho nevyužilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám