Hlavní obsah

Nesmí dojít k jaderné válce, plynové embargo nepomůže, tvrdí německý kancléř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Embargo válku na Ukrajině neukončí, tvrdí v rozhovoru pro týdeník Spiegel německý kancléř Olaf Scholz (SPD). Varuje před unáhlenými rozhodnutími a také dramatickými globálními dopady, který by tento krok přinesl. V rozhovoru se také ostře vymezuje proti kritice, že Německo nedělá vše, co je v jeho silách, aby vojensky pomohlo Ukrajině ve válečném konfliktu s Ruskem.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Nemyslím si, že by plynové embargo ukončilo válku. Kdyby byl Putin otevřený ekonomickým argumentům, nikdy by tuto šílenou válku nezačal. Chceme se vyhnout dramatické hospodářské krizi, ztrátě milionů pracovních míst a uzavření firem, které by se už nikdy neotevřely. To by mělo vážné důsledky pro naši zemi, pro celou Evropu a těžce by to zasáhlo i financování obnovy Ukrajiny. Proto je mou povinností říci: To nesmíme dopustit. A přemýšlí vůbec někdo o globálních důsledcích?“ uvedl kancléř.

Rusko odhalilo dobyvačné plány, chce odříznout Ukrajinu od moře

Evropa

Na kritiku, že Německo není nakloněno dodávkám těžkých zbraní na Ukrajinu, kancléř odpověděl: „Pro Německo to byla dalekosáhlá změna kurzu, když jsem oznámil, že budeme do této válečné zóny dodávat zbraně. Mnozí, kteří dříve tento krok kategoricky odmítali, se nyní předhánějí v požadavcích dodat mnohem více, aniž by znali přesná fakta. V této situaci potřebujete chladnou hlavu a uvážená rozhodnutí, protože naše země nese odpovědnost za mír a bezpečnost v celé Evropě. Nemyslím si, že je oprávněné, aby se Německo a NATO staly válčícími stranami na Ukrajině.“

Podle kancléře se musí udělat vše pro to, „abychom se vyhnuli přímé vojenské konfrontaci mezi NATO a vysoce ozbrojenou jadernou mocností, jakou Rusko je“. „Dělám vše, abych zabránil eskalaci vedoucí ke třetí světové válce. Nesmí dojít k jaderné válce.“

Scholz to schytává v Evropě i v Rusku. Je poslušná loutka, píše Komsomolskaja pravda

Evropa

Kancléř odmítá tvrzení, že německá vláda nedělá vše, aby vojensky pomohla Ukrajině proti Rusku. „Dodali jsme protitankové zbraně, protiletadlovou techniku, munici, vozidla a spoustu materiálu ze zásob bundeswehru. Tedy totéž, co desítky spojenců,“ říká Scholz.

Možnosti bundeswehru, jak dodat další zbraně ze svého arzenálu, byly podle jeho slov vyčerpány, proto se po jednání s ukrajinskou stranou a zástupci německého průmyslu vypracoval seznam vojenské techniky, kterou lze rychle dodat, a tyto dodávky Německo zaplatí.

„Poskytneme celkem dvě miliardy eur, z nichž velká část půjde přímo na Ukrajinu,“ dodal kancléř.

Německý kancléř Scholz odmítá sólo akce při dodávkách zbraní na Ukrajinu

Evropa

Kromě toho se podle kancléře může dát jen to, „co máte a můžete dát. Musíte se důkladně podívat na to, o jak použitelný materiál jde. Pokud dodám vozidlo, které lze prostřelit jakýmkoli kulometem, ukrajinským vojákům to moc nepomůže.“

Požadavek Kyjeva, aby Německo průběžně dodávalo své operační vybavení z bundeswehru a následně je postupně nahrazovalo, kancléř odmítá.

„Je potřeba, abychom byli v případě potřeby schopni bránit území aliance za všech okolností. NATO si stanovilo cíl, že musíme dvanáct dní odolat konvenčnímu útoku s naší municí a naším vybavením. Zejména v současné situaci ohrožení udělám vše pro to, abych na tuto povinnost nezapomněl,“ uvedl Scholz.

Reklama

Výběr článků

Načítám