Hlavní obsah

Scholz to schytává v Evropě i v Rusku. Je poslušná loutka, píše Komsomolskaja pravda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda německého kancléře Olafa Scholze je v Evropě často kritizována kvůli nedostatečné podpoře Ukrajiny, která čelí ruské agresi. Spíše opatrný postup ale Scholzovi nevysloužil body ani v Moskvě. Německo proměnil v poslušnou loutku Ameriky, píše o něm Jevgenij Umerenko v deníku Komsomolskaja pravda v komentáři, který zjevně tlačí na zachování dodávek plynu.

Foto: Lisi Niesner, ČTK/AP

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Německo pod Scholzovým vedením čelilo výtkám, že si to nechce s Ruskem rozházet a volí spíše opatrnější postup jak v zavádění sankcí, tak v posílání zbraní na Ukrajinu.

Ani ruský komentátor se však s Scholzem nemazlí a označuje jej za oddaného sluhu USA.

„Mezinárodní prestiž a ekonomická váha Německa jako nejmocnější a nejvlivnější země Evropy, kterou paní (exkancléřka Angela) Merkelová tak neochvějně a tvrdošíjně zvyšovala, pan Scholz náhle snížil. Jako nezkušený hráč, který se posadil ke karetnímu stolu s ostřílenými karbaníky,“ píše se v komentáři.

Text současně připomíná, že poprvé po mnoha letech práci kancléře nepodporuje více než polovina Němců.

Ať si Ukrajina vybere, jaké zbraně jí máme vyrobit, zaplatíme to, slíbil Scholz

Evropa

Jde hlavně o plyn

Autor komentáře nicméně záhy odkrývá, o co mu jde především, když připomíná uzavření „smlouvy století“, tedy výměnu sovětského plynu za německé potrubí a investice do výstavby plynovodu z Ruska do Evropy.

Scholz podle autora komentáře „pohřbil“ nové plynové potrubí z Ruska. Umerenko v této souvislosti připomíná, jak si Merkelová „nabila ústa“ s americkým prezidentem Joem Bidenem kvůli budoucnosti Nord Streamu 2.

„A to přesto, že v jiných věcech, například o ‚otravě‘ Navalného, ​​jasně pracovala podle čísla, které jí bylo přiděleno,“ dodal. Ale o plynovod podle komentáře bojovala, „protože je to pro Německo prospěšné“.

Slovensko žádná letadla Ukrajině neposlalo

Evropa

„Nyní je jasné, že se Američané rozhodli počkat na nového, vstřícnějšího kancléře. A dočkali se. Scholz bez váhání pohřbil slibný projekt pro svou zemi. Protože je to výhodné pro USA,“ píše se v komentáři.

Německý kancléř podle autora komentáře bezvýhradně a oddaně podporuje ukrajinské „fašisty“.

„Dodávka smrticích zbraní do Kyjeva? Prosím. I když si to Berlín nikdy předtím nedovolil. Super sankce proti Moskvě? Naprosto souhlasím. Odpojte ruské banky od SWIFTu, zmrazte jejich aktiva a rezervy na Západě. Co je ještě potřeba udělat, pojďme do toho!“ uvádí se v komentáři.

Západ získal elektroniku ze sestřeleného nejmodernějšího Suchoje

Evropa

„Za Olafa Scholze nejsou žádné problémy. Pro Američany se stal ideálním nástrojem pro přeměnu Evropy na přímého vazala Spojených států,“ píše komentátor s tím, že německého kancléře už Moskva vnímá jen jako přitakávače USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám