Hlavní obsah

Maďarská prezidentka se vyslovila pro vstup Švédska a Finska do NATO

Maďarská prezidentka Katalin Nováková vyzvala poslance parlamentu, aby co nejdříve ratifikovali vstup Švédska a Finska do Severoatlantické aliance. „Za současné situace je vstup Švédska a Finska do NATO odůvodněný,“ napsala Nováková ve středu na Facebooku

Foto: MTI

Maďarská prezidentka Katalin Nováková

Článek

Učinila tak v den, kdy začíná zasedání maďarského parlamentu a na programu březnové schůze je i ratifikace vstupu dvou zmíněných zemí do NATO. Maďarsko a Turecko jsou poslední dvě členské země aliance, které vstup Švédska a Finska do NATO ještě neschválily.

„Jsou takoví, kteří si myslí, že ratifikace je pouze technická záležitost a snadno se o ní rozhoduje. Není tomu tak. Jedná se o komplexní rozhodnutí s vážnými důsledky, takže je potřeba to pečlivě zvážit. Můj postoj je jednoznačný: za současné situace je vstup Švédska a Finska do NATO odůvodněný,“ konstatovala prezidentka. Nováková dodala, že věří v „moudré rozhodnutí“ parlamentu, a to co nejdříve.

Švédsko a Finsko požádaly o vstup do NATO v reakci na útok Ruska na Ukrajinu. Maďarsko ratifikaci stále odkládá a předseda parlamentní frakce vládní strany FIDESZ Máté Kocsis avizoval, že ještě před hlasováním zavítá maďarská parlamentní delegace do zmíněných dvou zemí. Premiér Viktor Orbán požádal poslanecký klub FIDESZ, aby ratifikaci podpořil, ale podle Mátého je klub v této otázce rozdělený. „Podle některých poslanců tyto dvě země v uplynulých letech urážely Maďarsko a teď žádají od Maďarů laskavost,“ řekl.

Maďarsko pošle do Švédska a Finska delegaci kvůli ratifikaci jejich vstupu do NATO

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám