Hlavní obsah

Jakutsk chce zpět muže, kteří byli mobilizováni omylem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ajsen Nikolajev, gubernátor autonomní Republiky Sacha (Jakutsko), upozornil na to, že v rámci ruské mobilizace byli někteří muži odvedeni omylem, a požaduje ihned jejich stažení a poslání domů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Rezervisté v Jakutsku

Článek

„Existují případy mobilizace občanů, kteří vůbec neměli být odvedeni. Například rodičů s dětmi, kteří mají 4 a více potomků ve věku do 16 let. To není možné, dal jsem proto pokyn k posílení součinnosti orgánů místní samosprávy s vojenskými odvodovými úřady. Všichni, již byli mobilizováni omylem, musí být posláni zpět,“ uvedl podle deníku Ukrajinskaja pravda na schůzi k mobilizaci.

Kadyrov se vzepřel: Nás se mobilizace netýká

Válka na Ukrajině

Dodal, že tato kontrola už započala a v budoucnu ji bude kontrolovat jeho administrativa a vláda Jakutska spolu s vojenským výborem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Centrum pro mobilizované je v Jakutsku v místní tělocvičně

Rovněž řekl, že vládě navrhl, aby přijala opatření na podporu rodin mobilizovaných lidí. Podle něj by mělo jít o 200 000 rublů (cca 87 tisíc korun) na rodinu, součástí by mělo být i osvobození od poplatků ve školkách, bezplatné stravování ve školách nebo vstupenky na dětské zdravotní tábory.

Bez servítků. Ruská mobilizace je často totální a bezohledná

Evropa

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci ve středu 21. září. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu prohlásil, že bude mobilizováno na 300 000 záložníků. Později se však ukázalo, že podle skrytého odstavce dekretu ruského prezidenta o částečné mobilizaci je v plánu mobilizace až jednoho milionu lidí.

Reklama

Související témata:
Aysen Nikolayev

Výběr článků

Načítám