Hlavní obsah

Kadyrov se vzepřel: Nás se mobilizace netýká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čečensko se do mobilizace nezapojí. V pátek to podle serveru Kavkaz.Realii oznámil tamní vůdce Ramzan Kadyrov, který jinak patří k nejvěrnějším spojencům ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Chingis Kondarov, Reuters

Ramzan Kadyrov

Článek

Kavkaz.Realii, což je projekt rádia Svobodná Evropa, uvádí, že během setkání s operačním štábem takzvané „speciální vojenské operace“ Kadyrov prohlásil, že mobilizace se Čečenska týkat nebude.

Argumentoval, že jeho republika již „překročila své cíle“ ve válce s Ukrajinou. Na 20 tisíc Čečenců už se do bojů podle jeho slov zapojilo, čímž republika překonala požadovanou kvótu o 254 procent. O jakou kvótu se konkrétně jedná, neupřesnil. Ani to, kdo, jak a kdy ji stanovil.

V Bělorusku mobilizace nebude, řekl Lukašenko

Evropa

V Čečensku roste nesouhlas s válkou

Slova čečenského vůdce, kvůli jeho slabosti pro sociální sítě často označovaného jako „tiktokového generála“, je potřeba vnímat v kontextu rostoucí nespokojenosti se zapojením Čečenska do války.

I tady se totiž vydali lidé do ulic na protest proti mobilizaci, kterou Moskva označuje jako „částečnou“. Přibližně 20 žen se ve středu zúčastnilo protiválečného shromáždění v hlavním městě Groznyj. Pohledem z demokratického Česka se to může zdát málo, ale server OC Media upozorňuje, že šlo o vůbec první protirežimní demonstraci za 15 let, co je Kadyrov u moci.

Ruské vojenské správy se staly terči žhářských útoků

Válka na Ukrajině

Čečenský vůdce v pátek poznamenal, že všichni mužští příbuzní těchto žen byli odvedeni na frontu. Pohrozil, že každá osoba, která se připojí k demonstraci, nebo v případě žen jejich manželé a synové, budou posláni „na frontu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám