Hlavní obsah

Bez servítků. Ruská mobilizace je často totální a bezohledná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V některých ruských oblastech se nedaří naplnit požadované kvóty odvedenců do bojů na Ukrajině. Mobilizace tak v místech není částečná, ale úplná. Například v dálněvýchodním Burjatsku berou úřady skoro každého bez ohledu na věkový limit či vojenské zkušenosti. Povolávací rozkaz dostávají muži starší 50 let či studenti.

Foto: ČTK/AP

Protest proti mobilizaci v Moskvě.

Článek

V malé vesnici v burjatském Zakamenském okresu, kde žije 450 lidí, začal vesnický předák chodit po půlnoci, aby získal požadovanou dvacítku mužů, napsal list The Guardian. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že se uplatňují bezohledné mobilizační postupy - mobilizace se vyhlašují v noci a v noci se volá mužům.

„To není částečná mobilizace, to je stoprocentní mobilizace,“ řekla předsedkyně nadace Svobodné Burjatsko Alexandra Garmažapová. Povolávací rozkaz tam podle zjištění jejích kolegů dostalo do 24 hodin od vyhlášení přes tři tisíce lidí.

Časopis Nastojaščije vremja informoval o vesnici v Burjatsku, kde bylo odvedeno asi 700 mužů z celkového počtu 5500 obyvatel, tedy 25 procent mužské populace.

Přestože ruské vedení tvrdilo, že hledá muže, kteří nedávno sloužili v armádě a mají bojové zkušenosti, aktivisté z Burjatska upozorňují, že povolávací rozkaz dostali i muži starší padesáti let. Jedna žena vypověděla, že její 52letý příbuzný dokonce dostal povolávací rozkaz už krátce předtím, než ruský prezident Vladimir Putin mobilizaci vyhlásil.

Novinářka z Ulan-ude Janina Nimajevová si stěžovala, že její 38letý manžel dostal povolávací rozkaz navzdory tomu, že nikdy v armádě nesloužil. Zeptali se ho: „Nemáte pět dětí? Tak očekávejte povolávací rozkaz.“

Studenty vytahovali z lavic

Student státní univerzity v Burjatsku zveřejnil záběry, jak ráno přišla vojenská policie a příslušníci Rosgvardije do budovy vysoké školy. Podle jeho slov vytahovala studenty přímo z lavic. Odvést měla mezi deseti až patnácti lidmi, přestože ruský ministr obrany Sergej Šojgu opakovaně prohlásil, že ruští studenti mobilizováni nebudou.

„Pochopila jsem, že mají kvóty. Naše republika potřebuje shromáždit 4000 vojáků,“ dodala Nimajevová.

Stanovené kvóty donutí místní představitele mobilizovat muže bez ohledu na jejich vojenské zkušenosti, upozornil washingtonský Institut pro studium války a zmínil, že požadovaný počet mobilizovaných není znám. I když ruský ministr obrany Sergej Šojgu po projevu prezidenta Vladimira Putina oznámil, že se má mobilizovat přes 300 000 vojáků, opoziční list Novaya Gazeta Europe napsal s odvoláním na zdroj z prezidentské administrativy, že mobilizační rozkaz umožňuje naverbovat milion vojáků. Počet naverbovaných je v článku sedm, který je jako jediný nezveřejněný . Tato zpráva ale nebyla nikde jinde potvrzena, uvedl list The Guardian.

Utajovaný sedmý paragraf umožňuje Kremlu mobilizovat až milion lidí

Zahraniční

Potřeba naplnit kvóty už vedla k uplatnění drakonických opatření. V Kurské oblasti a Republice Sacha (Jakutsko) zakazují záložníkům opouštět místo pobytu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám