Hlavní obsah

Do NATO má blíže Finsko. Dokud budou ve Švédsku pálit korán, ať se ani neobtěžují, vzkázal Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko neschválí žádost Švédska o přijetí do Severoatlantické aliance, dokud bude země umožňovat pálit posvátnou knihu muslimů korán. Ve středu to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecko a Maďarsko jsou jediné dvě země Aliance, které dosud neodsouhlasily vstup Švédska do NATO.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Článek

„Švédsko, ani se neobtěžujte! Dokud budete povolovat, aby byla moje svatá kniha korán pálena a ničena před zraky bezpečnostních složek, neřekneme ano vašemu vstupu do NATO,“ řekl ve středu Erdogan.

Turecký prezident už dříve naznačil, že by schválil členství Finska v Severoatlantické alianci, pokud neudělá stejnou chybu jako Švédsko.

K pálení koránu došlo předminulý víkend před budovou tureckého velvyslanectví ve Stockholmu. Švédská vláda se od činu, který měl na svědomí krajně pravicový dánský politik Rasmus Paludan, distancovala. Později se ukázalo, že Paludan byl financován novinářem s vazbami na Kreml.

Jak může Rusko bez námahy mařit vstup Švédska do NATO? Stačí zapálit korán

Evropa

Premiér Ulf Kristersson lidi zodpovědné za pálení posvátné knihy muslimů nazval užitečnými idioty zahraničních sil, které chtějí Švédsku ublížit.

„Zahraniční aktéři využívají těchto projevů k vyhrocení situace způsobem, který přímo poškozuje švédskou bezpečnost,“ posteskl si Kristersson před novináři. Konkrétní země nejmenoval.

Turecko kromě pálení koránu odůvodňuje svůj postoj také tím, že Švédsko poskytuje útočiště kurdským představitelům, které Ankara označuje za teroristy.

Kromě Turecka blokuje vstup Švédska do Aliance také Maďarsko, které by však v únoru mělo připojení severské země schválit.

O tom, že vstup Švédska do Aliance se zřejmě neuskuteční v nejbližší době, hovořil v úterý také český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Umím si představit, že možná Finsko vstoupí třeba dříve do Severoatlantické aliance než Švédsko. Na druhou stranu bych si přál, aby obě země vstoupily co nejdříve, a to plně podporujeme,“ řekl novinářům při své návštěvě Slovenska.

Jestli chcete do NATO, musíte se chovat jinak, vzkazují Maďaři Švédům

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám