Hlavní obsah

Jak může Rusko bez námahy mařit vstup Švédska do NATO? Stačí zapálit korán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Nemáte respekt k islámu, nepodpoříme váš vstup do Severoatlantické aliance, vzkázal v pondělí turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Švédsku. Podrážděně tím reagoval na sobotní protest ve Stockholmu, při němž byla spálena posvátná kniha muslimů korán. Protest přitom financoval novinář, který má vazby na Kreml a netají se sympatiemi k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Rasmus Paludan pálí korán před tureckým velvyslanectvím ve Stockholmu.

Článek

Korán před tureckým velvyslanectvím ve Stockholmu spálil dánský protiislámský aktivista Rasmus Paludan. Učinil tak ve stejný den, kdy se v hlavním městě konala také prokurdská demonstrace.

Respektování islámu a vydání desítek politických oponentů, kteří souzní se Stranou kurdských pracujících (PKK), přitom Turecko po Švédsku požaduje výměnou za souhlas se vstupem severské země do NATO. PKK je totiž v Turecku považována za teroristickou skupinu.

Jakékoli prokurdské či protiislámské protesty ve Švédsku jsou pro Turky další záminkou k tomu, aby vstup Švédska do Aliance neratifikovali. To by vyhovovalo Rusku, pozornost se tak upírá na indicie, že mohlo mít v akci, na které Paludan spálil korán, prsty – ať už přímo, nebo prostřednictvím sympatizantů putinského režimu.

Rusko zasáhlo tureckou loď

Evropa

Ačkoli je šéf krajně pravicové strany Tvrdá linie Paludan pálením koránu už proslulý, jeho vyjádření před tím, než policie demonstraci schválila, naznačují, že se nejednalo o jeho nápad. „Jsou tu nějací Švédové, kteří po mně chtějí, abych zapálil korán před tureckou ambasádou,“ řekl ještě před schválením protestu.

Ve Švédsku je před demonstrací, na kterou dohlíží policie, nutné zaplatit poplatek za žádost o protest. Tento „účet“ ve výši 320 švédských korun (zhruba 680 českých) zaplatil novinář Chang Frick.

On sám médiím tuto informaci potvrdil a dodal, že platba byla provedena ve jménu svobody slova. Paludan podle něj navíc sám nemohl poplatek uhradit, protože by hrozilo, že z Dánska nebude platba provedena včas, tedy do pátku.

„Věrohodnost spočívá v tom, že neklamu čtenáře. Kdybych přispěl tajně, aniž bych o tom informoval, měli bychom problém. Ale já jsem tomu naprosto otevřený,“ tvrdil Frick.

Putinův fanoušek

Svůj čin navíc obhajoval tím, že se mu ozvali redaktoři jiného alternativního serveru Exakt24 s žádostí, zda by Paludanův protest mohl zaplatit. Když ale časopis Tidningen Syre redakci Exaktu oslovil, dozvěděl se, že naopak Frick kontaktoval je a hledal někoho, kdo by korán před velvyslanectvím spálil. Následně dostal doporučení na Paludana.

Pozornost v této souvislosti budí minulost Fricka. Jedná se o dlouhodobého podporovatele Putina, který v minulosti pracoval pro ruskou státní televizi Russia Today. Později ve Švédsku založil stránku Nyheter Idag, kterou magazín Expo (založený novinářem Stigem Larssonem, autorem známé trilogie Milénium) popsal jako pravicově populistické a krajně pravicové alternativní médium.

Frickovo jméno se v roce 2019 objevilo v investigativním článku The New York Times o tom, jak Rusko pracovalo na polarizaci švédské společnosti inscenováním provokací a zároveň podporovalo růst krajně pravicových médií – jako například Frickův Nyheter Idag.

Spálení koránu označil švédský premiér Ulf Kristersson za hluboce neuctivé. „To, co je legální, není nutně vhodné. Pálení knih, které jsou pro mnohé posvátné, je čin, který projevuje hlubokou neúctu,“ uvedl.

Turecko po činu Paludana zrušilo plánovanou návštěvu švédského ministra obrany Pala Jonsona, který měl jednat o souhlasu s žádostí své země o vstup do NATO. Příkopy se tak kvůli nedávným demonstracím prohlubují.

Nemáte respekt k islámu, nepodpoříme váš vstup do NATO, vzkázal Erdogan Švédsku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám