Hlavní obsah

Chorvatský hotel údajně vypouští fekálie do zátoky, kde se koupou turisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký rozruch propukl na chorvatském ostrově Brač poté, co se na internetu objevilo video, podle nějž jeden z místních hotelů vypouští do moře fekálie. Odpadní vody prý stékají rovnou do zátoky Osibova, kde se koupou turisté.

Foto: Profimedia.cz

Zátoka Osibova na jihozápadním pobřeží chorvatského ostrova Brač

Článek

Podle chorvatského deníku Morski si už někteří turisté stěžovali na zdravotní potíže, nejčastěji na kožní infekce, zejména u dětí. Na videozáznamu je vidět, jak po skále stéká nevábná tekutina, která končí v moři.

„Hoteloví hosté se koupou doslova ve vlastních výkalech. Osibova, krásná zátoka nedaleko Milny (obec na Brači), zažívá ekocidu,“ citoval list anonymního autora videa.

Podle něj tento stav trvá už dlouho – toto léto a pravděpodobně i déle. „Jediný rozdíl je teď v tom, že máme důkazy, a celý příběh je o to děsivější,“ dodal autor záznamu.

Agresivní želvy v Chorvatsku pokousaly už 15 lidí

Evropa

Jedna žena si postěžovala, že oba její nezletilí synové dostali kožní vyrážku. „Šli jsme k lékaři, a když jsme mu řekli, že jsme se tam koupali, okamžitě potvrdil, že právě tam se chlapci nakazili,“ uvedla matka.

„Děti se koupaly v zátoce, kterou jsme považovali za oázu přírody. Mělo by to být čisté moře. Že se něco takového děje, je pro mě neuvěřitelné,“ dodala žena.

Na místě mezitím provedl kontrolu místní dodavatel vodohospodářských služeb, který rovněž pojal podezření, že hotel do moře vypouští odpadní vody.

„Inspekce zaznamenala výstup potrubí na stěně hotelu se stopami odpadní vody. Vzhledem k barvě a zápachu existuje podezření na únik fekální vody,“ konstatovali kontroloři.

„Životní prostředí je naší prioritou“

Vodohospodářský podnik nato vyzval hotel k neprodlenému zjednání nápravy. V opačném případě jej prý odpojí od vodovodní sítě.

Vedení hotelu se ale k nařčením staví vyhýbavě. Nejprve se nechtělo k věci vyjadřovat, po zveřejnění videa ale reagovalo prohlášením, že „podnikají už léta a nikdy nedošlo k žádnému incidentu“.

„Naše podnikání závisí na čistotě zátoky a nikdy bychom neudělali nic, co by ji ohrozilo. Čisté životní prostředí je naší prioritou a uděláme vše pro to, abychom odstranili všechny pochybnosti. Pokud laboratorní testy náhodou ukážou, že došlo ke znečištění, situaci napravíme,“ stojí v prohlášení vedení hotelu.

Dovolená v Chorvatsku

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější dovolenkové destinace Čechů. Rozsáhlé pobřeží i přilehlé ostrovy nabízí historická centra městeček, nádhernou přírodu i krásné pláže. Možností kde strávit dovolenou je opravdu hodně. Novinky proto připravily speciál s tipy na výlety v hlavních chorvatských turistických oblastech.

Reklama

Výběr článků

Načítám