Hlavní obsah

Agresivní želvy v Chorvatsku pokousaly už 15 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za necelé dva měsíce agresivní želvy u chorvatského ostrova Čiovo u Trogiru poblíž Splitu pokousaly už 15 koupajících se lidí. Množí se žádosti místních, aby se „situace řešila“, uvedl server 24sata.hr.

Foto: Profimedia.cz

Kareta obecná. Ilustrační foto

Článek

Podle profesora Alena Solda z katedry mořských studií na splitské univerzitě je „řešení“ situace kolem „agresivních želv“ velmi jednoduché.

„Pokud vám vadí, že jsou v moři želvy, tak nechoďte do vody. Když jdou lidé do hor nebo do lesa, dívají se kolem sebe, protože vědí, že tam žijí zvířata. Platí to i pro moře. Nechcete-li se srazit s želvou, dívejte se kolem sebe,“ řekl podle serveru profesor.

„To, že většina napadených měla kousance na zádech nebo na boku, znamená jediné: nikdo z nich si želvy před útokem nevšiml,“ uvedl. „Přitom moře je plné živočichů,“ dodal.

Foto: Petr Hejna

Kareta v Brayka Bay

Karety se podle něj přibližují ke břehu – a tím i ke koupajícím se lidem – při hledání potravy.

Živí se mořskými houbami, ježky, medúzami a menšími rybami a v takovém případě považují člověka za konkurenci, a tím i hrozbu,“ vysvětlil. Kousnutí je pak podle něj varováním, že se plavec ocitl v „želvím teritoriu“.

Přesto vědci považují útoky želv na lidi za dosti neobvyklé.

Silné čelisti a ostrý zobák

„Mořské želvy se nezapojují do interakcí s jinými jedinci svého druhu s výjimkou období páření. Tím méně se obvykle zajímají o lidi,“ řekla Mateja Zekanová Lupičová z Modrého světa – institutu pro výzkum a ochranu moře.

„Na břeh vycházejí v období rozmnožování v oblasti hnízdišť,“ uvedla.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Mládě karety obrovské. Ilustrační foto

Pro krvavé šrámy a hematomy, které si napadení lidé ze střetů se želvami „odnesli“, měla jednoduché vysvětlení: „Karety obecné mají silné čelisti a ostrý zobák, který používají při krmení.“

Želva v Chorvatsku pokousala turistku

Evropa

Ve Středomoří žije odhadem kolem 100 tisíc mořských želv. Přesná čísla o chorvatském pobřeží nejsou.

Podle odborníků se lze v chorvatské části Jadranu setkat nejspíš s karetou obecnou, nejběžnější z celkem osmi druhů mořských želv, které se ve Středomoří vyskytují.

Nedávno také chorvatské úřady varovaly před výskytem perutýnů, jedovatých tropických ryb, které ve Středomoří nepatří k původním druhům.

Invaze jedovatých perutýnů do Jadranu pokračuje, varují chorvatské úřady

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám