Hlavní obsah

Čaputová vyhlásí referendum o předčasných volbách

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vypíše referendum s minimálně jednou otázkou – zda by mělo být možné referendem nebo rozhodnutím parlamentu odvolat vládu, případně zkrátit volební období parlamentu. Hlava státu tak reagovala na úspěšnou petici opozice, která do prezidentské kanceláře odevzdala téměř 382 tisíc platných podpisů.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

Další případnou otázku týkající se požadavku, aby vláda podala demisi, nechá hlava státu prozkoumat ústavním soudem. „Tato otázka je z hlediska ústavnosti sporná. Pokud však ústavní soud potvrdí, že otázka je v pořádku, vypíšu referendum se dvěma otázkami,“ uvedla Čaputová.

Podpisy pod petici za vyhlášení referenda s oběma dotazy sbírala opozice, petiční archy předala prezidentské kanceláři v srpnu. Podpis připojilo skoro 382 000 lidí.

„Jakmile budu mít odpověď ústavního soudu, vypíšu referendum minimálně s jednou otázkou. S ohledem na to, že jsou tam lhůty, tak to bude nepochybně do konce roku,“ informovala prezidentka.

Slovensko má definitivně menšinovou vládu

Zahraniční

Podle ústavních právníků by bylo možné zkrátit funkční období orgánu veřejné moci referendem jen tehdy, pokud to předpokládá ústava. „Ta v současnosti tento způsob neuvádí,“ konstatovala Čaputová.

Upozornila, že pokud by bylo vypsané referendum se dvěma otázkami, hlasování občanů by bylo úspěšné a vláda by musela podat demisi, neznamenalo by to automaticky předčasné volby. „Parlament by měl stejné složení a mohl by jmenovat jinou vládu nebo úřednickou vládu,“ upozornila Čaputová.

Pro platnost výsledku referenda je podle slovenské ústavy nezbytná účast většiny oprávněných voličů. Tuto podmínku splnilo v zemi jen jedno z  osmi dosavadních celostátních referend, a to hlasování o vstupu Slovenska do EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám