Hlavní obsah

Bělorusko zahájilo společné manévry s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

V Bělorusku začalo v pondělí v osm ráno (7:00 SEČ) společné cvičení ruského a běloruského letectva, které potrvá do 1. února. Kyjevská vláda a západní země dávají najevo obavy, že by mohlo jít o přípravu k útoku na Ukrajinu z území Běloruska, podle Minsku jsou manévry obranného charakteru.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský pohraničník na hranicích s Běloruskem

Článek

„Začalo společné vzdušné taktické cvičení leteckých jednotek ozbrojených sil Běloruské republiky a Ruské federace, patřící do letecké složky regionálního seskupení vojsk. Do taktického výcviku ve vzduchu budou zapojena všechna letiště a výcvikové prostory letectva a protivzdušné obrany Běloruska,“ uvedlo běloruské ministerstvo obrany s tím, že do manévrů budou zapojeny i jednotky ruských aerokosmických sil.

Nevládní kanály na Telegramu, které se specializují na sledování vzdušného prostoru nad Běloruskem, uvedly, že od začátku roku přiletělo do Běloruska mnoho transportních a bojových letadel i vrtulníků. V neděli z Ruska do Běloruska přiletělo osm bojových letadel – čtyři stíhačky Su-30 a čtyři bombardéry Su-34 –, doprovod tvořily tři transportní stroje An-12 a jeden An-26, uvedla na sociální síti běloruská skupina Hajun, jež monitoruje pohyby ruských vojsk. Připomněla, že před týdnem do Běloruska přiletělo 12 ruských vrtulníků.

První náměstek běloruské bezpečnostní rady státu Pavel Muravejko uvedl, že situace na jižní hranici s Ukrajinou „není moc klidná“ a že Ukrajina „provokovala“ Minsk.

„Jsme zdrženliví a trpěliví, naše zbraně jsou v klidu. Máme však nezbytné síly, a to znamená, že odpovíme na jakoukoli ukázku agrese nebo terorismu vůči naší zemi.

Manévrů se účastní řada jednotek pozemních sil, mimo jiné ruská 120. samostatná gardová mechanizovaná brigáda i běloruská 11. samostatná mechanizovaná brigáda se svými dělostřeleckými jednotkami.

Tisíce ruských vojáků v Bělorusku. Kreml prý plánuje nový úder ze severu

Zahraniční

Rusko a Bělorusko zintenzivnily společná cvičení, trénují boj ve městě

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám