Hlavní obsah

Tisíce ruských vojáků v Bělorusku. Kreml prý plánuje nový úder ze severu

Aktualizováno

Tisíce ruských vojáků, stovky kusů vojenské techniky, stíhačky MiG-31 a průzkumné letouny A-50 v Bělorusku naznačují, že se Rusko chystá na nový úder na Ukrajinu, píše server deníku Bild s odvoláním na zprávy běloruského opozičního portálu Projekt Hajun.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci v Bělorusku

Článek

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že se připravuje nový útok na sever Ukrajiny. Zatímco téměř před rokem byl hlavním cílem invazní ruské armády Kyjev, tentokrát by to mohla být zásobovací trasa mezi Lvovem a ukrajinskou metropolí, která je využívána pro dodávky zbraní ze Západu.

V nejbližší době by se ale útok, navzdory varování Kyjeva, neměl uskutečnit. Brání mu v tom počasí, respektive nezvykle mírná zima. V oblasti severozápadní Ukrajiny poblíž hranic s Běloruskem jsou řeky vylité z břehů, silná vrstva bahna a podmáčená pole.

Ruské jednotky se do Běloruska přesouvají již týdny. Na konci prosince bylo v zemi 9500 vojáků, kteří tam údajně čekali na rozkazy. Nyní je jich tam 12 tisíc. Přes 2000 jich mělo dorazit během jednoho týdne, tvrdí opoziční běloruští novináři. Do Běloruska míří nejen ruští vojáci, ale přivážejí s sebou i vojenské vybavení. Mnohé nákladní vozy byly označeny symbolem Z.

V Bělorusku má být momentálně 43 vozů KamAZ, Ural-Lkw a BAZ-6306, pět tankovacích vozů, dva dvojhlavňové protiletadlové kanóny, polní kuchyně a nádrže na pitnou vodu. Stejně jako v lednu a únoru loňského roku mají ruská vojenská vozidla zimní maskování, ačkoliv v Bělorusku v posledních týdnech téměř nesněžilo, a vozy tak vyčnívají, místo aby dosahovaly požadovaného maskovacího efektu.

„Pokud jde o zimní kamufláž, oficiálním důvodem je cvičení, takže na jednu stranu je logické ho použít. Ale tato technika může být kdykoliv přesunuta na východ Ukrajiny a použita na východní frontě,“ uvedla běloruská novinářka Hanna Liubakova.

Kreml se podle ní nevzdal svých plánů na to, aby zaútočil na Ukrajinu ze severu. „Zda bude Rusko schopno shromáždit dostatečné silné a bojeschopné síly k zahájení dalšího útoku z běloruského území, bude záviset na protiofenzívě Ukrajiny a na situaci v předních liniích,“ řekla.

Dalším zneklidňujícím detailem je podle ní skutečnost, že Rusko v Bělorusku opět umisťuje stíhačky MiG-31 a průzkumné letouny A-50. Opakuje se scénář z února loňského roku. Obává se, že by Rusko mohlo, ať už s pomocí pozemní ofenzívy či bez ní, obnovit masivní letecké údery na Ukrajinu, které by byly vedené z Běloruska.

Satelitní snímky ukazují zkázu v Soledaru a Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám