Hlavní obsah

Animace ukazuje, jak mohla Nord Stream poškodit tajemná ruská ponorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vyšlo najevo, že zbrusu nová ruská jaderná ponorka Bělgorod opustila domovský přístav v Severním ledovém oceánu a vydala se neznámo kam, vyrojily se spekulace, zda nechystá test nukleárních dronů Poseidon. Agentura Reuters ale upozornila, že Bělgorod zřejmě také dokáže podmořské sabotáže. Dokonce ukázala, jak mohla poškodit plynovody Nord Stream.

Animace ukazuje, jak mohla ruská ponorka poničit plynovod Nord Stream.Video: Reuters

 
Článek

Na animaci je vidět, že ponorka zvláštního určení zařazená do služby teprve letos v červenci může podle dostupných informací nést ještě menší a obratnější ponorku schopnou provádět hloubkový průzkum a nejrůznější operace. Například instalace výbušnin.

Podrobné technické specifikace plavidla K-329 Bělgorod nejsou známy. Ví se jen to, že ponorka o výtlaku 14 700 tun (na hladině) a délce trupu asi 180 metrů byla dostavěna po dlouhých 27 letech jakožto loď zvláštního určení.

Pátrat a zachraňovat, či strašit a ničit?

Oficiálně – podle agentury TASS – má Bělgorod dva úkoly. Podmořský výzkum a záchranné operace. Neoficiálně jde o nástroj jaderného odstrašení, případně takzvaného druhého úderu.

Z hlubin Severního ledového oceánu, kde ji NATO nedokáže lokalizovat, má být Bělgorod schopen odpálit jaderné hlavice i v případě zasažení a zničení pevninského Ruska.

Podmořské drony s jaderným pohonem Poseidon jsou navíc podle informací, které (zřejmě cíleně) unikly do médií, schopny detonací jaderné pumy u pobřeží vyvolat radioaktivní tsunami a zdevastovat tak obydlené pobřežní oblasti.

Celkem má ponorka disponovat šesti Poseidony. Těm je pro jejich domnělou ničivou sílu přezdíváno „rytíři soudného dne“. Po vypuštění z mateřské ponorky je zřejmě takřka nemožné je zlikvidovat.

Již zmíněná miniponorka AS-12 je pak schopná plnit rozličné úkoly včetně sabotážních.

Pachatel neznámý

Plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream pro přepravu suroviny z Ruska do Německa podle předběžných zpráv vážně poškodily exploze, přičemž není jasné, kdo za nimi stojí. Zprávy o poškození, za kterými je nejspíš sabotáž, se začaly objevovat minulý týden.

Exploze a únik plynu pod mořskou hladinou zaznamenali Švédi a Dánové. Kdo za nimi stojí, není jasné. Západ obvinil Rusko, to ukázalo prstem na Američany. Objevily se také zprávy o tom, že mohli Nord Stream sabotovat Ukrajinci nebo někdo úplně jiný.

Najít viníka bude velmi složité, ne-li nemožné. Už jen proto, že k útoku by zřejmě stačila velmi malá jednotka.

„Navzdory betonové skořepině je plynovod poměrně zranitelný a jeden potápěč by stačil k připojení výbušné nálože,“ varovali podle švédského deníku Dagens Nyheter už v roce 2007 tamní bezpečnostní experti.

Únik plynu z Nord Streamu 2 neustal, je naopak větší. Švédsko k plynovodům vysílá ponorku

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám