Hlavní obsah

Únik plynu z Nord Streamu 2 neustal, je naopak větší. Švédsko k plynovodům vysílá ponorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Únik plynu z plynovodu Nord Stream 2 nejenže nepřestal, ale je větší. Na základě přeletů nad místy úniku to v pondělí uvedla švédská pobřežní stráž, která zároveň potvrdila, že z Nord Streamu 1 plyn unikat přestal. Švédsko k plynovodům vyslalo ponorku. Zprávy o poškození plynovodů vedoucích z Ruska přišly na počátku minulého týdne, spekuluje se o úmyslu.

Foto: Reuters

Švédsko odhalilo čtvrtý únik plynu z poškozeného plynovodu.

Článek

„Únik z plynovodu Nord Stream 1 nebyl viditelný, a proto lze říci, že se zastavil. Nicméně únik z Nord Streamu 2 je naopak mírně větší než v neděli,“ uvedla švédská pobřežní stráž v prohlášení. Únik viditelný na hladině má průměr asi 30 metrů.

K plynovodům Nord Stream 1 i Nord Stream 2 vyslala pobřežní služba s podporou vojenského námořnictva ponorku. Ta má posbírat více informací.

Ruský energetický gigant Gazprom o víkendu uváděl, že všechny úniky v obou plynovodech byly zastaveny. Nicméně dodal, že stále pracuje na snížení tlaku na lince B v Nord Streamu 2. Zatím není jasné, zda právě tlak v lince B mohl vést k úniku, který zaznamenala švédská pobřežní stráž.

Z plynovodu Nord Stream 1 přestal unikat plyn

Zahraniční

Zprávy o problémech s plynovody vedoucími z Ruska do Německa se začaly objevovat minulé pondělí. Jednalo se o celkem čtyři úniky plynu.

Německo chce úniky vyšetřovat společně s Dánskem a Švédskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám