Hlavní obsah
Online

Izraelská armáda uvedla, že zasáhla sanitku Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izrael dál pokračuje v leteckých úderech na palestinské území, jeho armáda dle svých slov už obklíčila město Gaza a dá se očekávat, že do města vstoupí. Do Izraele dorazil americký ministr zahraniční Anthony Blinken, který se snažil vyjednat „humanitární přestávky“. V podvečer palestinské úřady ohlásily izraelské bombardování u hlavní nemocnice v Gaze. „Prověřujeme to,“ kontrovala izraelská armáda.

Živě: Záběry na Pásmo Gazy Video: Reuters

 
Článek

Blinken dorazil do Tel Avivu v pátek kolem 10. hodiny místního času. Dle svých slov se bude snažit dohodnout krátká časová okna, ve kterých bude možné do Pásma Gazy dostat humanitární pomoc. Vytvoří to podle něj lepší podmínky pro vyjednávání o propuštění rukojmích.

V pátek odpoledne se rovněž s napětím očekává první veřejné vystoupení šéfa libanonského Hizballáhu Hasana Nasralláha. Teroristické hnutí Hamás už Hizballáh vyzvalo, aby se více zapojil do války s Izraelem. Nasralláh ale jen chválil Hamás za útok ze 7. října, ale nic neslíbil.

Online reportáž končí

Dnešní online reportáž končí. Situaci na Blízkém východě se budeme věnovat opět zítra. Děkujeme za pozornost.

Francouzský institut a kancelář AFP v Gaze zasáhly izraelské údery

Francouzský institut v Pásmu Gazy byl před několika dny zasažen při izraelském náletu. Uvedlo to francouzské ministerstvo zahraničí, které o tom informoval Izrael. Paříž požádala izraelské úřady, aby ji neprodleně informovaly o tom, co k tomuto rozhodnutí vedlo. V době zásahu se v prostorách institutu nenacházel žádný zaměstnanec ani francouzský občan.

Také agentura AFP oznámila, že ve čtvrtek byla při izraelských úderech zasažena její kancelář v Gaze. Izraelská armáda popřela, že by stála za tímto útokem, při němž nikdo nebyl zraněn. Nikdo z osmi zaměstnanců AFP, kteří tam obvykle pracují, nebyl v té době v kanceláři, uvedla agentura.

Izrael zasáhl sanitku Hamásu

Izraelská armáda uvedla, že jeden z jejích letounů zasáhl sanitku, kterou podle ní používala skupina ozbrojenců Hamásu poblíž pozic izraelských vojáků v bojové zóně. Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, kde od roku 2007 vládne radikální palestinské hnutí Hamás, předtím tvrdilo, že izraelské bombardování zasáhlo lokalitu u vchodu do tamní hlavní nemocnice.

Izraelci později doplnili, že při zásahu bylo zabito několik jeho bojovníků. Dodali, že podle jejich informací Hamás používá sanitky k přepravě bojovníků a zbraní. Agentura Reuters upozornila, že také tato tvrzení nelze bezprostředně ověřit.

Zmasakrovaní civilisté na silnici v Gaze? Objevilo se kontroverzní video

Na sociálních sítích koluje video ukazující množství zabitých lidí v civilním oblečení ležících na vozovce pokryté troskami a krvavými skvrnami. Záběry se rychle šíří s tím, že jde o silnici Al-Rašíd, která v Pásmu Gazy lemuje pobřeží Středozemního moře.

Zatímco některé účty hrozivé záběry sdílejí s tím, že jde o palestinské civilisty, které při pokusu o útěk zabili ozbrojenci Hamásu, podle jiných jde o následek izraelského útoku. Skutečné okolnosti, které pořízení videa předcházely, nebylo možné ověřit.

„V různých konverzacích někteří tvrdí, že video není autentické, jiní tvrdí, že bylo záměrně šířeno ministerstvem vnitra Hamásu, aby odradilo ty, kteří uvažují o přesídlení do humanitární zóny,“ napsal kanál Gaza Report na sociální síti X.

Později dodal, že video se zdá být autentické. „Není tam žádný kráter. Zdá se, že těla byla prošpikovaná kulkami malé ráže. V této části města Gazy nejsou žádné izraelské síly a kulky z bojového vrtulníku Apache jsou velmi velké. Hamás je jediná oblastní síla,“ dodal kanál.

Zmasakrovaní civilisté na silnici v Gaze? V podezření je Hamás i Izrael

Antisemitismus v zahraničí narůstá, varoval Izrael

Izraelské úřady vydaly varování pro své občany před nárůstem antisemitismu v zahraničí. Izraelcům a Židům podle varování hrozí v zahraničí útoky, které by mohly ohrozit jejich život. Podle úřadů by Izraelci měli přehodnotit své plány na cesty do zahraničí, píše server The Jerusalem Post.

Varování vydaly Národní bezpečností rada, ministerstvo zahraničí a kancelář premiéra Benjamina Netanjahua. Orgány tvrdí, že od začátku izraelského vojenského zásahu v Pásmu Gazy zaznamenávají „výrazný nárůst incidentů souvisejících s antisemitismem a výzev (k nenávisti)“. Úřady také zaznamenaly v zahraničí „útoky ohrožující životy Izraelců a Židů“. Ty se stávají i v zemích, kde neplatí varování před terorismem.

Úřady v Gaze tvrdí, že izraelský útok zasáhl vchod do nemocnice. Prověřujeme to, reaguje izraelská armáda

Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, kde od roku 2007 vládne radikální palestinské hnutí Hamás, tvrdí, že izraelské bombardování zasáhlo lokalitu u vchodu do tamní hlavní nemocnice. Izraelská armáda uvedla, že zprávu prověřuje.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze tvrdí, že izraelský úder zasáhl konvoj sanitek, který se připravoval na převoz těžce zraněných z města Gaza do Egypta. Při úderu před vchodem do nemocnice Šífa byly podle úřadu ovládaného Hamásem zabity a zraněny desítky Palestinců. Podobná tvrzení není možné bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Izraelská armáda reagovala oznámením, že zprávu o zasaženém konvoji prověřuje.

Stanice Al-Džazíra napsala, že se jednalo o útok bezpilotním letounem. Záběry z místa podle agentury AFP ukázaly několik těl a zraněných vedle poškozené sanitky.

Palestinský Červený půlměsíc na sociální síti zveřejnil snímek poničené sanitky před nemocnicí Šífa, největším zdravotnickým centrem v tomto palestinském území, a uvedl, že posádka je v pořádku. Ze záběrů ale není jasné, kdy přesně a za jakých okolností byly pořízeny.

Žádné dočasné příměří nebude, dokud Hamás nepropustí všechna rukojmí, vzkázal izraelský premiér

Izrael nebude souhlasit s žádným dočasným příměřím s Hamásem, dokud hnutí nepropustí více než 240 rukojmích.

Oznámil to izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který o případném příměří jednal s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem.

Z Gazy už odešli i rodiče manželky skotského premiéra

Pásmo Gazy už opustili i tchán a tchyně skotského premiéra Humzy Yousafa. Patří mezi více než stovku Britů, kteří mohli od včerejška spolu s dalšími cizinci a raněnými Palestinci odejít, podotkla stanice BBC.

Palestinské pohraniční úřady v noci zveřejnily seznamy lidí, kterým v pátek umožnily opustit bombardovanou oblast. Na seznamu jsou podle BBC zranění Palestinci a 335 držitelů zahraničních pasů. První cizinci přes hraniční přechod Rafáh odešli z Gazy do Egypta už ve středu.

Rodiče Nadie Yousafové, Elizabeth El-Naklaová a její manžel Maged, odcestovali původně do Gazy za nemocným příbuzným. Poté co 7. října vypukly boje mezi Izraelem a Hamásem, nemohli se z uzavřené palestinské enklávy dostat.

Zadržené teroristy bude v Izraeli soudit zvláštní tribunál

Izrael vytvoří zvláštní tribunál, který bude dohlížet na soudní procesy se stovkami zadržených teroristů Hamásu podezřelých z účasti na krveprolití ze 7. října. Oznámila to izraelská veřejnoprávní stanice Kan s tím, že tamní úřady se shodly, že zatčení teroristé by se neměli soudit v rámci běžného trestního práva.

Po vpádu palestinských teroristů ze 7. října bylo v Izraeli zatčeno 200 ozbrojenců, další blíže neurčené množství příslušníků Hamásu bylo později zadrženo izraelskými silami v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu, podotkl web Times of Israel.

Palestinští ozbrojenci při říjnovém vpádu zabili zhruba 1400 lidí a zajali nejméně 240 rukojmích. Drtivá většina zmasakrovaných byli civilisté, mezi mrtvými byly ženy a děti.

OSN: Situace na Západním břehu Jordánu je znepokojivá

Situace na okupovaném Západním břehu Jordánu je alarmující, řekla v pátek podle agentury Reuters mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) Liz Throssellová. Podle ní tam bylo od 7. října zabito nejméně 132 Palestinců včetně 41 dětí a dva izraelští vojáci. Osm Palestinců podle mluvčí zabili židovští osadníci.

V noci na pátek zemřelo na Západním břehu nejméně osm dalších Palestinců při několika raziích izraelské armády, informovala katarská televize al-Džazíra s odvoláním na palestinské úřady. Vedle toho jeden Palestinec v noci podlehl zraněním, která při zásahu izraelské armády utrpěl ve středu.

Izrael výrazně zesílil razie na Západním břehu po útoku teroristického palestinského hnutí Hamás na Izrael ze 7. října. Podle al-Džazíry tyto razie a násilné střety na Západním břehu pokračují i v pátek.

„Máme vážné obavy, že ani jedna ze stran konfliktu v Gaze nedodržuje zásady proporcionality,“ řekla dnes také mluvčí OHCHR v Ženevě. „Zatímco od 7. října je velká pozornost věnována útokům v Izraeli a eskalaci násilností v Pásmu Gazy, situace na okupovaném Západním břehu včetně východního Jeruzaléma je alarmující a naléhavá,“ dodala.

Irský premiér Varadkar: To, co dělá Izrael v Gaze, je spíš pomsta než obrana

Premiér Irské republiky Leo Varadkar během své návštěvy Korejské republiky (Jižní Koreje) reportérům řekl, že izraelské vojenské akce v Pásmu Gazy „dalece překročily“ rámec nutné obrany a že kolektivní trestání gazanských obyvatel představuje porušení mezinárodního práva. Izraelské počínání v Gaze přirovnal k „pomstě“. O Varadkarových výrocích informuje list The Irish Times.

Irský premiér rovněž s odkazem na teroristický útok Hamásu na Izrael řekl, že je důležité si pamatovat, „kde všechno začalo“, a že Izrael má právo se bránit.

Foto: Brian Lawless, ČTK/AP

Irský premiér Leo Varadkar

Irsko je v souvislosti s vlastní historií, kdy katolická země byla po staletí v područí protestantského Spojeného království, dlouhodobě vstřícné k požadavkům Palestinců na vlastní stát. Země jako jedna z pouze osmi eurounijních států podpořila nedávnou rezoluci OSN vyzývající k příměří v Pásmu Gazy. Většina členských zemí EU se zdržela; čtyři včetně Česka byly proti.

„Nemyslím si, že nás Izrael považuje za přátelskou zemi (…) Dokonce si ani nemyslím, že by moc naslouchali tomu, co říkáme. Oni hovoří jen se státy, jako jsou USA, které považují za své spojence,“ řekl novinářům irský premiér.

Ministr zahraničí USA Blinken jedná v Tel Avivu s premiérem Netanjahuem

Americký ministr zahraničí Antony Blinken přiletěl v pátek dopoledne na svoji již třetí návštěvu Izraele od vypuknutí násilností dne 7. října. První schůzku má s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, poté se má setkat se členy izraelského „válečného“ kabinetu. Na programu je i schůzka s lídrem izraelské opozice Ja'irem Lapidem.

Očekává se, že Blinken (etnickým původem Žid) se bude snažit přimět špičky izraelské politiky k tomu, aby souhlasily s časově omezenými „humanitárními přestávkami“, které by umožnily masivnější přísun pomoci do Pásma Gazy. Pro tuto variantu se ve čtvrtek vyslovil prezident USA Joe Biden.

Podle palestinských úřadů v Pásmu Gazy přišlo důsledkem izraelského bombardování i pozemních operací o život již více než 9000 lidí (číslo však nelze nezávisle ověřit), statisíce lidí mají omezený přístup k základním životním potřebám. Podle odhadu OSN si jen okamžitá pomoc milionům lidí v Pásmu Gazy a také na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu vyžádá náklady ve výši 1,2 miliardy dolarů (asi 280 miliard korun).

Při izraelských raziích na Západním břehu přišlo v noci o život dalších osm Palestinců

Podle zdrojů z tamních zdravotnických zařízení přišlo během noci ze čtvrtka na pátek na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu o život nejméně osm Palestinců. Informaci přinesla katarská televize al-Džazíra.

Nejméně čtyři mrtvé a dvanáct raněných si vyžádal nájezd izraelské armády na uprchlický tábor Džanín u stejnojmenného města. Dva lidé zemřeli při podobné akci v lokalitě al-Favar jižně od Hebronu. V pátek ráno izraelská armáda zahájila razii ve městě Tulkarm.

Od 7. října, kdy teroristický Hamás zaútočil na Izrael, zemřelo násilnou smrtí podle palestinských úřadů při raziích izraelské armády a policie nebo rukou židovských osadníků na Západním břehu Jordánu celkem asi 140 lidí. OSN udává číslo asi o 10 osob nižší.

Izrael deportuje tisíce palestinských pracovníků zpět do Pásma Gazy

Očití svědkové citovaní agenturou Reuters uvádějí, že izraelské úřady poslaly „velké množství“ Palestinců, kteří dosud pracovali na izraelském území s řádným pracovním povolením, zpět do Pásma Gazy. Nucené transfery do válečné zóny se uskutečňují přes hraniční přechod Kerem Šalom, který za normální situace slouží pouze k převozu zboží.

Vedle lidí, kteří trvale žili v Pásmu Gazy a pracovali v Izraeli s řádným povolením, má jít i o Gazany, kteří dočasně pobývali na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu.

Podle výpovědí citovaných Reuters byli tito lidé po 7. říjnu, kdy Hamás napadl Izrael, drženi izraelskými úřady v detenci ve „velmi nevyhovujících podmínkách“ a poté bez možnosti volby posláni zpět do Pásma Gazy. „Sloužili jsme jim (Židům, pozn. red.) v jejich domovech, v restauracích a na tržištích, pracovali jsme za nejnižší možnou mzdu (…) A oni nás teď takhle ponižují,“ cituje Reuters jednoho z deportovaných.

Kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vydala ve čtvrtek prohlášení, podle kterého „pracovníci z Gazy, kteří se v den začátku války nacházeli na izraelském území, budou posláni zpět do Gazy“.

Izrael zabil dalšího velitele Hamásu

Velitel praporu Hamásu Sabra Tal al-Hawa byl zabit při náletu ve čtvrtek pozdě večer, oznámily v pátek ráno Izraelské obranné síly a tajná služba Šin Bet. Zabitý Mustafa Dalul podle izraelských sdělení hrál důležitou roli při bojích Hamásu proti izraelským silám v Pásmu Gazy.

Izraelskému letectvu a dělostřelectvu se podařilo zabít i několik dalších teroristů z Hamásu. Při prohledávání Bajt Hanúnu na severu Pásma Gazy se povedlo izraelským vojákům objevit a zajistit zbraně včetně automatických pušek, samopalů a granátometů, uvedl list The Jerusalem Post.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám