Hlavní obsah

Zmasakrovaní civilisté na silnici v Gaze? V podezření je Hamás i Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sociálních sítích se v pátek večer začalo rychle šířit video ukazující množství zabitých lidí v civilním oblečení ležících na vozovce pokryté troskami a krvavými skvrnami. Záběry kolují s tím, že jde o silnici Al-Rašíd, která v Pásmu Gazy lemuje pobřeží Středozemního moře. Různí uživatelé přitom z masakru viní palestinské hnutí Hamás i izraelskou armádu.

Foto: Profimedia.cz

Následky aktuálních bojů v Pásmu Gazy. Ilustrační foto

Článek

Některé účty hrozivé záběry sdílejí s tím, že jde o palestinské civilisty, které při pokusu o útěk zabili ozbrojenci Hamásu, podle jiných jde o následek izraelského útoku. Skutečné okolnosti, které pořízení videa předcházely, není možné nezávisle ověřit.

„V různých konverzacích někteří tvrdí, že video není autentické, jiní tvrdí, že bylo záměrně šířeno ministerstvem vnitra Hamásu, aby odradilo ty, kteří uvažují o přesídlení do humanitární zóny,“ napsal nejprve kanál Gaza Report na sociální síti X. Později se však začal klonit k tomu, že video je zřejmě autentické.

„Není tam žádný kráter. Zdá se, že těla byla prošpikovaná kulkami malé ráže. V této části města Gazy nejsou žádné izraelské síly a kulky z bojového vrtulníku Apache jsou velmi velké. Hamás je jediná oblastní síla,“ dodal kanál.

„Masakr. Izraelská válečná letadla bombardovala rodinu, která mířila na jih přes plážovou silnici v Gaze. Izraelská armáda vyzvala obyvatele Gazy, aby zamířili na jih a tvrdila, že by to tam pro ně bylo bezpečnější,“ napsala naopak na sociální síti X palestinská agentura Quds News Network spojovaná s Hamásem.

„Následky destrukce neseme my.“ Palestinci v Gaze vystupují proti Hamásu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám