Hlavní obsah

Izrael podnikl rozsáhlé nálety na Gazu, útočil i na cíle Hizballáhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael v noci na pondělí podnikl další vlnu náletů na desítky cílů teroristického palestinského hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Zpravodaj televize CNN uvedl, že šlo o nejsilnější bombardování severu Gazy, které za poslední dva týdny viděl. Izrael také znovu zaútočil na pozice ozbrojenců Hizballáhu v Libanonu. Izraelský ministr obrany Jo'av Galant podle serveru BBC News řekl, že vojenská operace v Gaze může trvat i tři měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Následky nedělního izraelského bombardování

Článek

Agentura Reuters s odvoláním na palestinská média uvedla, že izraelská armáda v Gaze, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu lidí, bombardovala i místa poblíž trojice nemocnic. Jestli některá z nich byla poškozena, zatím není jasné.

Pokud jde o útoky na jih Libanonu, tak tam se podle svého prohlášení izraelská armáda zaměřila na pozice radikálů z Hizballáhu, kteří se chystali útočit na Izrael raketami a protitankovými střelami.

Očekává se, že Izrael brzy zahájí také rozsáhlou pozemní operaci v Gaze. Ministr obrany Galant uvedl, že izraelská vojenská kampaň zde „může trvat měsíc, dva nebo tři“. Měla by to ale podle něj být poslední taková operace v oblasti, „z toho prostého důvodu, že po ní už Hamás nebude existovat“.

Izrael promítne novinářům nové záběry z řádění Hamásu. Jen pro silné žaludky, zákaz nahrávání

Blízký a Střední východ

O tom, jak zastavit izraelské „brutální zločiny“ v Gaze, se podle Reuters po telefonu bavili vůdce Hamásu Ismáíl Haníja a íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján.

Představitelé USA, Kanady, Francie, Británie, Německa a Itálie v návaznosti na nedělní telefonický rozhovor zase vydali prohlášení, v němž zdůraznili právo Izraele na obranu a zároveň vyzvali k ochraně civilistů a dodržování mezinárodního humanitárního práva.

Tisíce mrtvých

Izrael na úzké pobřežní pásmo útočí po masakrech Hamásu na jihu Izraele, které si 7. října vyžádaly na 1400 životů. V Gaze už přišlo o život přes 4600 lidí.

Izraelský prezident Jicchak Herzog televizi Sky News řekl, že Hamás při útoku na jeho zemi plánoval proti civilistům použít i vysoce jedovaté látky na bázi kyanidu. U jednoho z útočníků se podle něj našel USB disk s podrobnými instrukcemi na výrobu chemických zbraní a také jejich šíření.

„Je to materiál Al-Káidy. Oficiální materiál Al-Káidy. Máme co do činění s ISIS, Al-Káidou a Hamásem,“ řekl Herzog. „Takto šokující je situace, kdy se díváme na návod, který ukazuje, jak pracovat a jak vytvořit jakousi neodbornou chemickou zbraň s kyanidem,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám