Hlavní obsah

Děkujeme ti, Putine, vzkázal Hamás a propustil rukojmího s ruským občanstvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palestinské teroristické hnutí Hamás v neděli informovalo, že mezi propuštěnými rukojmími zavlečenými do Pásma Gazy po vražedné invazi do Izraele na začátku října, je osoba s ruským občanstvím. Její propuštění má být vyjádřením díků ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a oceněním ruské podpory palestinské věci. Podle serveru Times of Israel je propuštěným 25letý Roni Krivoj.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Vladimir Putin

Článek

„V reakci na úsilí ruského prezidenta Vladimira Putina a jako uznání ruského postoje k podpoře Palestiny Hamás propustil rukojmího s ruským občanstvím,“ uvádí se v prohlášení zveřejněném na telegramovém kanálu vůdce Hamásu Ismaíla Haníji, píše ruská státní agentura TASS.

Hamás předal rukojmího zástupcům Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), řekl agentuře TASS Haníjův mluvčí Táhir an-Nunu.

Mladý muž s dvojím občanstvím, izraelským i ruským, který je podle Times of Israel oním propuštěným, pracoval jako zvukař na hudebním festivalu Supernova, na jehož účastníci vrazi z Hamásu barbarsky zaútočili. V první fázi se mu podařilo před ozbrojenci utéci, později ho ale dopadli. Krivoj pochází z rodiny Židů, kteří se do Izraele přestěhovali z Ruska. Jako nejmladší ze tří dětí se narodil už v Izraeli.

Chladnoucí vztahy rusko-izraelské vztahy

Vztahy mezi Ruskem a Izraelem se v poslední době zhoršují. Jak uvedl britský deník The Guardian, důvodem může být Putinovo tvrzení, že Moskva na Ukrajině bojuje proti „neonacismu“, a také fakt, že se Rusko zároveň sbližuje s Íránem, což je hlavní nepřítel Izraele usilující o zničení židovského státu. Objevila se také nepotvrzená podezření, že do útoku Hamásu proti Izraeli byli zapojeni ruští žoldnéři z Wagnerovy skupiny.

Rusko zaplatí! Zajistíme, že na Ukrajině prohraje, nebral si servítky izraelský politik v ruské TV

Blízký a Střední východ

Nevídaný masakr spáchaný Hamásem 7. října Rusko odsoudilo jen vlažně a podle některých komentátorů mu současná destabilizace na Blízkém východě vyhovuje.

Putin k situaci jen uvedl, že je „míra násilí velmi vysoká na obou stranách“. Zmínil se také o důležitosti vytvoření palestinského státu s hlavním městem nacházejícím se v okupovaném východním Jeruzalémě.

Pinchas Goldschmidt, který v minulosti působil téměř 30 let jako moskevský rabín, před časem uvedl, že se vřelé vztahy mezi oběma zeměmi „ochladily“. „Izrael se vždy snažil udržovat dobré vztahy s Moskvou vzhledem k velké ruské židovské komunitě a jejímu vlivu na Sýrii,“ řekl pro britský deník Goldschmidt, který z Ruska uprchl kvůli svému odporu k válce na Ukrajině.

Mimo jiné i potřebou koordinace vojenských kroků v Sýrii, kde je přítomna i ruská armáda, vysvětloval donedávna Izrael svou neochotu poskytnout přímou vojenskou podporu Ruskem napadené Ukrajině.

Další skupina rukojmích venku

Krivoj je součástí skupiny rukojmích, které Hamás propustil v neděli odpoledne. Celkem šlo o 14 Izraelců a tři cizince.

První dvě skupiny rukojmích propustil Hamás na základě dohody o dočasném příměří v pátek a v sobotu. Mezi 41 lidmi, kteří se dostali na svobodu, bylo za první dva dny 26 izraelských žen a dětí a 15 cizinců.

Irský premiér rozčílil Izraelce. Dívka unesená Hamásem se prý jen ztratila a pak našla

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám