Hlavní obsah

Irský premiér rozčílil Izraelce. Dívka unesená Hamásem se prý jen ztratila a pak našla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztratila se a pak se našla. Tak reagoval irský premiér Leo Varadkar na sobotní propuštění devítileté Emily Handové, kterou drželo teroristické hnutí Hamás od začátku října jako rukojmí. Dívka byla nejdříve několik týdnů považována za oběť útoku 7. října. Varadkarova neochota nazývat věci pravými jmény vyvolala v Izraeli rozhořčení, tamní ministr zahraničí si předvolal irskou velvyslankyni k vysvětlení.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Irský premiér Leo Varadkar

Článek

„Dnešek je den obrovské radosti a úlevy,“ začíná vyjádření irského premiéra. „Nevinné dítě, které se ztratilo, bylo nyní nalezeno a vráceno a my si s obrovskou úlevou vydechneme. Naše modlitby byly vyslyšeny,“ pokračuje.

Na sociální síti X přibyl na základě poznámek jiných uživatelů k příspěvku irského premiéra rámeček, který označuje text za nepravdivý nebo zavádějící. „Emily Handová se neztratila, byla unesena. Únos je v rozporu se zákonem, ztracení se ne,“ stojí v doplňujícím textu.

Varadkar později pod svým příspěvkem zakázal diskusi.

Emily Handová byla unesena ozbrojenci z hnutí Hamás během jejich útoku na jižní Izrael ze 7. října. Dívka tehdy byla na návštěvě u kamarádky v kibucu Beeri a zástupci kibucu poté jejímu otci sdělili, že Emily je mezi zabitými. Třiašedesátiletý Thomas Hand pak v rozhovoru s reportéry stanice CNN o tragédii hovořil a řekl, že zpráva o smrti jeho dcery je pro něj svým způsobem úlevou, protože únos by byla horší varianta. „Smrt je požehnání,“ řekl. Řádění Hamásu nepřežila její nevlastní matka.

Devítiletou dívku považoval otec týdny za mrtvou, po 50 dnech v zajetí mu padla do náručí

Zahraniční

Izrael: Ztratila se snad na procházce v lese?

„Takhle popíšete nalezení malé holčičky, která se ztratila při procházce v lese a poté ji objevil přátelský turista, ne propuštění dívky, která byla brutálně unesená eskadrami smrti, které brutálně zmasakrovaly její sousedy,“ reagoval na vyjádření mluvčí izraelské vlády Ejlon Levy.

Vyjádření irského premiéra ho evidentně rozčílilo: „Bůh neodpověděl na jeho modlitby, Hamás odpověděl na vojenský tlak IDF (Izraelských obranných sil, pozn. red.).“ Odkazuje tak na probíhající dočasné příměří, na kterém se obě strany konfliktu domluvily poté, co Izrael vtrhl do Pásma Gazy a začal likvidovat teroristické struktury Hamásu.

Komentář irského premeiéra se bude řešit i na diplomatické úrovni. Šéf izraelské diplomacie Eli Kohen považuje Varadkarovo vyjádření směrem k dítěti, které bylo unesené a šest týdnů vězněné radikály, za nemístné zlehčování. Ministr zahraničí už si předvolal irskou velvyslankyni k vysvětlení.

Od pátku trvá zatím čtyřdenní klid zbraní, Izrael povolil dovoz většího množství humanitární pomoci do Pásma Gazy. Už dva dny po sobě Hamás propustil několik rukojmích výměnou za palestinské vězně držené v Izraeli.

V pátek palestinští radikálové propustili 24 rukojmích, z toho 13 Izraelců. V sobotu odevzdali dalších 13 izraelských rukojmích a čtyři unesené cizince. Výměnou za to Izrael propustil 78 palestinských vězňů, většinou lidí, kteří mají na svědomí násilné útoky.

Jedna z propuštěných Izraelek potřebovala naléhavou péči, na říjnovém festivalu ji postřelili

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám