Hlavní obsah

„Dostali nás.“ Hamás při přípravách útoku na Izrael dovedně klamal tělem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv / Gaza

Hamásu se podařilo vzbudit zdání, že o konfrontaci s Izraelem nemá zájem, jeho militanti se přitom v Gaze důkladně připravovali na tvrdý útok. Součástí výcviku byly například simulované útoky na makety izraelských vesnic. Koordinace akcí probíhala v přísném utajení.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Kouř nad městem Aškelon po dopadu rakety vystřelené Hamásem

Článek

Jde zřejmě o jedinou věc, na níž se Palestinci a Židé ohledně probíhajícího konfliktu shodnou: Hamás se na útok dokonale připravil, podařilo se mu dlouho předstírat nečinnost a zastihl izraelskou armádu v nedbalkách.

Alespoň k tomuto závěru došli reportéři agentury Reuters, kterým se podařilo vyzpovídat jak špičky Hamásu, tak osoby blízké vedení armády Židovského státu. Ty druhé – z pochopitelných důvodů – vesměs pod příslibem anonymity.

„Je to naše jedenácté září (myšleno 11. září 2001, kdy islamističtí teroristé úspěšně zaútočili na cíle v USA a připravili o život tisíce lidí, pozn. red.), dostali nás. (…) Naprosto nás překvapilo, jak se na nás vrhli po zemi, ze vzduchu i z moře,“ připustil major Nir Dinar, mluvčí izraelských ozbrojených sil.

Válka nebude, ujišťovali před týdnem agenti

Zahraniční

Další, anonymní izraelský zdroj přidal širší kontext. „Podařilo se jim (Hamásu) vzbudit zdání, že s námi nechtějí bojovat, že jim stačí, když jsme umožnili trochu pozvednout ekonomiku v Gaze, když někteří Palestinci mohli dojíždět za prací do Izraele. Nechali jsme se zkrátka oblafnout,“ řekl zdroj Reuters.

Pozornost Izraele se obrátila jinam

Pod pláštíkem „klidu“ se přitom ozbrojenci Hamásu v Gaze důkladně připravovali na vpád do Izraele. Trénovali například dobíjení židovské osady pomocí její dokonalé makety, pečlivě secvičovali součinnost.

Klíčové momenty operace se prý dojednávaly ústně, bez používání moderní techniky, jako jsou počítače či telefony, aby nemohlo dojít k odposlechům. Řadoví bojovníci dostali instrukce až na poslední chvíli, aby se zabránilo prozrazení.

Podle špiček izraelské armády se Stát Izrael nechal ukolébat i proto, že svoji pozornost a energii namířil do jiných oblastí, než byla Gaza – zejména do snahy dosáhnout normalizace s dalšími arabskými zeměmi, jako je Saúdská Arábie. Z izraelského pohledu věci nepomohl ani dlouhodobý společenský konflikt ohledně sporné justiční reformy, který vyhnal do ulic miliony lidí a stravoval pozornost a energii izraelské vlády.

Izraelská operace na Západním břehu pokračovala druhou noc, prchly tisíce lidí

Blízký a Střední východ

Na židovsko-palestinské frontě mezitím probíhaly hlavní střety na území Západního břehu Jordánu, včetně násilí mezi tamními Palestinci a ilegálními židovskými osadníky. Hamás k tomu všemu víceméně mlčel – a tiše sbíral síly na drtivý úder.

Ten přišel v sobotu 7. října 2023 ráno. A již dnes je jisté, že toto datum se zapíše do historie Blízkého východu, podobně jako se to stalo s počátkem šestidenní války (5. června 1967) či, téměř přesně před půlstoletím, se začátkem tzv. jomkippurské války (6. října 1973).

Pásmo Gazy v noci čelilo bombardování ze vzduchu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám