Hlavní obsah

Pásmo Gazy v noci čelilo bombardování ze vzduchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pásmo Gazy čelilo i v noci na úterý bombardování ze vzduchu, které zřejmě provádí izraelské letectvo v reakci na útok teroristického hnutí Hamás na izraelském území. Informují o tom novináři mezinárodních médiích, kteří jsou na místě.

Pásmo Gazy v noci čelilo bombardování ze vzduchuVideo: Reuters

 
Článek

Podle zpravodaje stanice CNN Nica Robertsona, který se nachází na jihu Izraele u hranic s palestinským územím, byly vidět nad Pásmem Gazy „velké záblesky na obloze“ a slyšet výbuchy.

Nad jihem Izraele se podle zpravodajů CNN pohybovaly také bojové letouny, vrtulník či bezpilotní prostředky a byly slyšet „velmi, velmi silné výbuchy“.

Štáb stanice Al-Džazíra, který se nachází přímo v Pásmu Gazy, musel kvůli útokům kolem 02:00 SELČ přerušit vysílání a odejít do krytu. Stanice v této souvislosti připomíná izraelský útok na její budovu, ten v roce 2021 zničil kanceláře této stanice i agentury AP.

Reportér britské stanice BBC Brandon Livesay v noci na úterý uvedl, že Pásmo Gazy vážně zasáhly výpadky proudu. Odstřižení elektřiny oznámil v pondělí izraelský ministr obrany Jo'av Galant, který prohlásil, že Izrael chystá „kompletní blokádu Pásma Gazy“, v rámci níž došlo k zastavení nejen dodávek elektřiny, ale také potravin a plynu.

Na 700 mrtvých Palestinců

Palestinské ministerstvo zdravotnictví v pondělí večer SELČ uvedlo, že při izraelských útocích ze vzduchu zahynulo 687 lidí a zranilo se jich bezmála čtyři tisíce. Údery podle svědků na místě a tisku zasáhly také rezidenční komplexy, nemocnice či jednu mešitu. Izraelská armáda již dříve uvedla, že útočí na cíle spjaté s hnutím Hamás či Islámský džihád.

Podle tisku se však stále bojuje i v jižní části Izraele, kde bezpečnostní složky při přestřelce zabily jednoho palestinského ozbrojence. Není jasné, zda se Palestinec dostal na území v sobotu během útoku hnutí Hamás.

Ve svém pondělním projevu izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že izraelská reakce na útok hnutí Hamás sotva začala a bude mít dopad na celé generace Palestinců.

Hamás hrozí vražděním rukojmích, videa dá na sociální sítě

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám