Hlavní obsah

Izraelská operace na Západním břehu pokračovala druhou noc, prchly tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlá operace izraelské armády v Džanínu na severu okupovaného Západního břehu zahájená v noci na pondělí pokračovala i druhou noc. Nejméně deset mrtvých, kolem 100 raněných, z toho 20 v ohrožení života, hlásí palestinské úřady. Jde o největší protiteroristickou akci Izraele na Západním břehu za 20 let, zapojilo se do ní přes 1000 vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Následky izraelské operace v Džanínu

Článek

Izraelská armáda ohlásila, že při operaci zničila velitelství militantních bojovníků, zabavila množství výbušnin i zbraní a zadržela podezřelé. Izraelské bezpečnostní složky oznámily, že sklad výbušnin byl objeven mimo jiné i v mešitě.

Šéf národní bezpečnostní rady Cachi Hanegbi v úterý ráno prohlásil, že operace je blízko dosažení stanovených cílů a mohla by skončit ve středu. V pondělí večer izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že operace bude trvat tak dlouho, jak to bude potřeba.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Kouř nad městem Džanín, snímek z úterního rána

Palestinská média v pondělí večer uvedla, že izraelské síly Palestincům nařídily, aby opustili zdejší uprchlický tábor, což izraelská armáda popírá. Na záběrech na sociálních sítích je vidět, jak řada lidí z tábora utíká. Podle místních činitelů ho opustilo kolem 3000 lidí, celkem jich tu žije na 18 tisíc.

Izraelská armáda potvrdila devět úmrtí. Podle ní se ve všech případech jednalo o členy ozbrojených skupin. Hnutí Hamás a Islámský džihád uvedla, že během operace zemřelo pět jejich členů.

Abbás přerušil kontakty

Izraelský premiér Netanjahu uvedl, že se Džanín v posledních měsících stal útočištěm pro teroristy a byly odtud prováděny zákeřné útoky na izraelské muže, ženy a děti.

Prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás se v reakci na izraelskou operaci rozhodl přerušit kontakt a bezpečnostní koordinaci s Izraelem. Na úterý byla na Západním břehu Jordánu vyhlášena stávka na protest proti izraelskému zásahu.

Izrael obsadil Západní břeh Jordánu za války v roce 1967 a od té doby ho okupuje. Palestinci chtějí, aby toto území tvořilo hlavní část jejich budoucího státu, Izrael ale v oblasti staví stále více židovských osad.

Mrtvých po izraelském zásahu na Západním břehu přibývá

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám