Hlavní obsah

Až Rusové opraví Kerčský most, ať ho Ukrajinci zničí znovu, navrhuje expert

Právo, zr

Ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Ondřej Ditrych neočekává odplatu Ukrajinců za ruské bombardování ukrajinských měst z pondělí. Na Západě to podle něj ale vyvolá další vlnu podpory okupované zemi. Ukrajinci by si podle bezpečnostního analytika Lukáše Visingra měli počkat, než Rusové Kerčský most opraví, a poté jej znovu zničit.

Foto: Profimedia.cz

Exploze na Kerčském mostě

Článek

Ditrych se domnívá, že ruské útoky na ukrajinské civilní cíle mohou vyvolat na Západě politickou odezvu a další vlnu podpory Ukrajině. „Neočekávám převratnou změnu v setrvale nastaveném kurzu intenzivní podpory Ukrajiny, vojenské i nevojenské,“ řekl Novinkám.

Že by útok Rusů, který byl veden s cílem pomstít poničený most na Krym, Ukrajinci chystali nyní nějak symbolicky oplatit, Ditrych nepředpokládá. „Kerčský most měl strategický význam pro přepravu materiálu na frontu. Byl to strategický i symbolický cíl, protože most byl postaven po anexi Krymu. Z hlediska mezinárodního práva nezákonně propojoval území s Ruskem. Možná někdo s detailnějším pohledem na frontu by to mohl vidět jinak. Mohou tam být zajímavé cíle, ale nic podobného, jako je Kerčský most, nevidím,“ doplnil Ditrych.

Kreml učinil z ministerstva obrany obětního beránka, aby odvrátil vinu za Kerčský most od Putina, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

Podle Visingra by si Ukrajinci měli počkat, až Rusové most na Krym opraví, a pak by ho měli zničit zas. „Ale také zkusit zaútočit na vhodné cíle na Krymu. Tam byl ještě ten den, kdy byl vyřazen most, zaveden přídělový systém na potraviny a na palivo. Zásoby paliva mají na 14 dnů. Na místě Ukrajinců bych zaútočil na Krymu na místa, kde se skladují strategicky důležité zásoby surovin, tzn. třeba kde se skladuje plyn, benzin apod. Zničit Rusům logistiku na Krymu,“ dodal Visingr.

Rusko v pondělí ostřelovalo řadu ukrajinských měst včetně hlavního města Kyjeva. Následkem bombardování zemřelo nejméně 19 lidí a přes sto bylo zraněno.

Světoví politici útok na civilisty silně odsoudili a zavázali se k další vojenské i finanční pomoci napadené zemi.

Záběry ruského řádění. Cílem útoku dětský park i most pro pěší

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám