Hlavní obsah

Kreml učinil z ministerstva obrany obětního beránka, aby odvrátil vinu za Kerčský most od Putina, tvrdí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krym

Sobotní exploze na Kerčském mostě pořádně otřásla Moskvou. Kreml podle analytiků z Institutu pro studium války (ISW) učinil obětního beránka z ministerstva obrany, aby tím odvrátil vinu od prezidenta Vladimira Putina. Zatím není jasné, kdo za výbuchem mostu stojí.

Foto: Gavriil Grigorov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Ruští poslanci sice zuří, ale samotné ministerstvo obrany se k incidentu ještě nevyjádřilo. Opoziční list Meduza uvedl, že Putinova administrativa rozeslala státním médiím návod, jak bagatelizovat závažnost poškození mostu. Je navíc možné, že Kreml ministerstvu obrany nařídil, aby o incidentu mlčelo.

Někteří nacionalisté podle ISW poprvé přímo kritizovali po výbuchu na Kerčském mostě prezidenta Putina, který se společně se svým okolím k události nevyjadřuje. Zazněly hlasy, že pokud ruský prezident nepodnikne odvetné kroky, bude to považováno za slabost jeho samotného.

Ruští potápěči od rána prověřují na Kerčském mostě škody po výbuchu

Válka na Ukrajině

Ukrajinské zdroje včetně rozvědky informovaly o tom, že v Moskvě se po incidentu na Kerčském mostě začalo hromadně zatýkat. Jednat se mělo o výše postavené členy armády. Tyto zdroje se ale nezávislým médiím zatím nepodařilo ověřit. Putin nicméně jmenoval v sobotu nového velitele ruských jednotek na Ukrajině, kterým se stal Sergej Surovikin.

Na Kerčském mostě došlo v sobotu ráno k explozi. Podle Ruska vybuchla bomba nastražená v nákladním autě. Následně chytly palivové nádrže vlaku, což způsobilo mohutný požár. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Rusko ještě v sobotu večer obnovilo automobilovou i železniční dopravu na anektovaný poloostrov. Potápěči v neděli prověří škody, které sobotní výbuch napáchal.

Reklama

Výběr článků

Načítám