Hlavní obsah

V oblasti poškození plynovodů Nord Stream se pohybují ruské lodě a ponorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká televize CNN ve čtvrtek informovala, že jí dva zdroje ze západních bezpečnostních kruhů zpravily o tom, že v době poškození plynovodů Nord Stream byly v oblasti tak jako každý týden spatřeny ruské lodě a ponorky. Plynovody pro přepravu suroviny z Ruska do Německa podle předběžných zpráv vážně poškodily exploze, přičemž není jasné, kdo za nimi stojí. Rusko je ale podle zmíněných zdrojů CNN hlavním podezřelým.

Foto: Profimedia.cz

Lodě ruského námořnictva. Ilustrační foto

Článek

„Vídáme je každý týden. Ruské aktivity v Baltském moři v uplynulých letech vzrostly. Často testují naši ostražitost na moři i ve vzduchu,“ řekl americké stanici CNN zdroj z dánské armády. Dodal, že přítomnost ruského námořnictva v oblasti sama o sobě nic neprokazuje, nicméně poukazuje na to, že Rusové patří mezi podezřelé.

Švédsko odhalilo již čtvrtý únik plynu z plynovodů Nord StreamVideo: AP

Další zdroj CNN řekl, že nedaleko tří takřka simultánních pondělních explozí se pohybovaly také ruské ponorky.

Foto: Novinky

Nord stream úníky

Kdo a proč podmořské potrubí poškodil, je předmětem vyšetřování hned několika evropských zemí, vlastní vyšetřování zřejmě povedou i Rusové. Podle Švédů i Dánů je už teď jasné, že poškození Nord Streamů bylo záměrné. Ve čtvrtek se navíc objevily další sabotáže.

Podle švédského deníku Svenska Dagbladet byly ve čtvrtek odhaleny čtyři nové úniky. Z toho dva na švédském a dva na dánském území. Útok na Nord Stream je jako vystřižený ze scénáře možných útoků na plynovod, uvedl jeden ze zdrojů dalšího švédského deníku Dagens Nyheter.

„Navzdory betonové skořepině je plynovod poměrně zranitelný a jeden potápěč by stačil k připojení výbušné nálože,“ napsali v roce 2007 švédští bezpečnostní experti. To značně rozšiřuje okruh možných podezřelých.

Švédsko odhalilo již čtvrtý únik plynu z plynovodů Nord Stream

Ekonomika

Rusko hlavní podezřelý

Podle zdrojů, na něž se odvolává CNN, mezi nimiž je již zmíněný zdroj z dánské armády a další nejmenovaný zdroj z amerických bezpečnostních kruhů, je ale hlavním podezřelým Rusko. V případě Ruska by se nabízela snaha takový útok shodit na Ukrajince, což by mohlo přispět k oslabení podpory Západu. V případě Ukrajiny by byl motiv zřejmý – přesměrovat případně další ruské dodávky plynu přes své území, a tak z nich získat peníze a páku pro vyjednávání. Rusové označili nařčení ze sabotáže za absurdní hloupost, Ukrajinci ukázali prstem na Rusy.

Objevily se ale také spekulace o tom, že za sabotáží mohou stát Spojené státy, o které se zasadil Kreml, když připomněl Bidenovy letní výroky o tom, že mají USA možnost Nord Stream ukončit. Odpovědní představitelé zúčastněných vlád se shodují jen na tom, že najít viníka bude složité a zdlouhavé, pokud ne rovnou nemožné.

Zřejmě sabotáž, řekla švédská premiérka o výbuchu na Nord Streamu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám