Hlavní obsah

Švédsko odhalilo již čtvrtý únik plynu z plynovodů Nord Stream

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédská pobřežní stráž objevila další únik plynu z plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, informovaly ve čtvrtek noviny Svenska Dagbladet. Dva ze čtyř úniků se nacházejí na švédském území, další dva na dánském.

Švédsko odhalilo již čtvrtý únik plynu z plynovodů Nord StreamVideo: AP

 
Článek

Švédská i dánská seizmická měření ukazují, že exploze v moři nastaly jen několik hodin předtím, než byly začátkem týdne objeveny úniky. Evropští politici a odborníci jsou přesvědčeni, že poškození plynovodů bylo úmyslné. Zatím ovšem není jasné, co přesně poškození způsobilo, podle Dánska bude místo možné prozkoumat nejdříve za týden.

Foto: AP

Švédsko odhalilo již čtvrtý únik plynu z plynovodů Nord Stream

Dánsko oznámilo, že se do moře dostalo velké množství plynu. Švédská pobřežní stráž popsala, že se po úniku plynu vytvořil podvodní oblak, který má v průměru asi 800 až 900 metrů. Letadlům a lodím je zakázáno přiblížit se k místu nehod blíže než na pět námořních mil.

Stačí jeden potápěč, varovali experti

Útok na Nord Stream je jako vystřižený ze scénáře možných útoků na plynovod, uvedl jeden ze zdrojů švédského deníku Dagens Nyheter.

„Navzdory betonové skořepině je plynovod poměrně zranitelný a jeden potápěč by stačil k připojení výbušné nálože,“ napsali v roce 2007 švédští bezpečnostní experti.

Expert: Výbuchem Nord Streamu definitivně padají dodávky plynu touto cestou

Zahraniční

Varovali, že útok na plynovod by mohl být použit jako záminka ke zvýšení vojenské přítomnosti u pobřeží Švédska, což by se mohlo „stát zdrojem politických třenic“.

Oprava plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2 může trvat déle než šest měsíců, řekl Pavel Zavalný, šéf výboru pro energetiku ruské Státní dumy. Podle jeho názoru existují dva způsoby, jak odstranit škody: výroba kesonu (potápěčského zvonu používaného k provádění speciálních prací při opravách potrubí pod vodou), nebo vyzvednutí poškozených částí plynovodů na povrch a jejich oprava.

Reklama

Výběr článků

Načítám