Hlavní obsah

USA uvalily sankce na jednoho z nejbohatších Rusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy ve čtvrtek uvalily sankce na jednoho z nejbohatších Rusů Vladimira Potanina, který je šéfem a většinovým majitelem těžařského gigantu Nornickel. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž na sankční seznam Washingtonu v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu přibyly další čtyři desítky lidí.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Potanin

Článek

Sankce ve čtvrtek USA uvalily rovněž na 18 firem napojených na ruský finanční sektor, včetně holdingu Interros, který také patří Potaninovi. Ten kromě finančních společností vlastní i 36 procent Nornickelu, největšího světového dodavatele palladia a rafinovaného niklu.

Jedenašedesátiletý Potanin se nedlouho po začátku ruské invaze vyslovil pro to, aby Moskva nekonfiskovala majetek západních firem, které z Ruska odešly. Takový krok by podle něj na desítky let zničil důvěru investorů a izoloval zemi, jako se to stalo po bolševické revoluci v roce 1917.

Po tom, aby na jednoho z nejvýznamnějších ruských podnikatelů byly uvaleny sankce, volal letos v létě vězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj.

Američané uvalili sankce na ukrajinského soudce. Měl pomoct dosadit Janukovyče do prezidentské funkce

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám