Hlavní obsah

Američané uvalili sankce na ukrajinského soudce. Měl pomoct dosadit Janukovyče do prezidentské funkce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo zahraničí v pátek uvalilo sankce na předsedu kyjevského okresního správního soudu Pavla Vovka kvůli korupci a ovlivňování soudních procesů. Sankce se týkají především vízových omezení a možnosti zmrazit jeho majetek v zahraničí. Vovk čelí na Ukrajině obvinění ze strany národní protikorupční agentury, dlouhodobě se mu ale daří unikat snahám o odvolání z funkce.

Foto: Ukrinform/Twitter

Ukrajinský soudce Pavlo Vovk

Článek

Podle listu The Kiyv Independent se Pavlo Vovk v průběhu let stal na Ukrajině „symbolem nespravedlností a bezpráví“, jelikož se mu dlouhodobě díky kontaktům mezi prokurátory, kriminalisty a soudci daří unikat vyšetřováním a nadále působí ve funkci.

Podle ukrajinské redakce Rádia Svobodná Evropa měl soudce hrát roli v případě úspěšné ruské invaze a posvětit opětovné dosazení Viktora Janukovyče do čela země. Bývalý prezident byl v roce 2014 ukrajinským parlamentem sesazen z funkce poté, co ze země uprchl do Ruska.

Od roku 2020 Vovk na Ukrajině také čelí obvinění ze strany ukrajinské národní protikorupční agentury kvůli obvinění z braní úplatku a z přípravy falešných žalob a falešných výběrových řízení pro úřední pozice. Ovlivňovat měl i soudce Nejvyššího soudu.

Ukrajina podle Kyjeva zasáhla stovky ruských vojáků v okupovaném Melitopolu

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podal už v dubnu 2021 do parlamentu návrh zákona, který má vést ke zrušení kyjevského okresního správního soudu. Zákon se nicméně v parlamentu zasekl, a to i přesto, že Zelenského strana drží většinu křesel. Zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Andrij Smirnov podle Rádia Svobodná Evropa uvedl, že nepředpokládá, že by ke zrušení soudu došlo dříve než v létě příštího roku.

Páteční sankce, které kromě Vovka cílí na dva členy jeho rodiny, byly uvaleny v rámci takzvaného Magnitského zákona, jenž americké vládě umožňuje postihnout osoby porušující lidská a občanská práva kdekoliv na světě.

Americké ministerstvo zahraničí k příležitosti Mezinárodního dne boje proti korupci, který každoročně připadá na 9. prosinec, uvalilo sankce také na další osoby převážně z Ruska, Íránu a Číny.

Ukrajinská ekonomika překvapivě zmírnila tempo propadu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám