Hlavní obsah

Vzorky z planetky Bennu sonda úspěšně „odhodila“ na Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Schránka se vzorky hornin a prachu, které americká sonda OSIRIS-REx v roce 2020 nabrala na planetce Bennu, úspěšně v neděli přistála na Zemi. Informuje o tom americká televize NBC News, podle které by vzorky hornin a půdy mohly pomoci vědcům odhalit některá tajemství Sluneční soustavy.

Vzorky z planetky Bennu jsou na ZemiVideo: NASA

 
Článek

Vzorky z planetky nasbírala sonda NASA OSIRIS-REx, která v neděli brzy ráno proletěla kolem Země a „odhodila“ pouzdro nad určenou přistávací zónou v poušti v Utahu.

Neoficiální čas přistání byl 8:52 místního času (16:52 SELČ), tedy o tři minuty dříve, než se předpokládalo, uvedla americká televize.

Jedná se o vůbec první případ, kdy se Spojeným státům podařilo posbírat na cizí planetce materiál a následně jej zpět dopravit na Zemi ke zkoumání.

Sonda NASA část vzorků z asteroidu ztratila, i tak jich má ale pořád dost

Věda a školy

Vědeckému týmu NASA k jeho úspěchu poblahopřál Bruce Betts, vedoucí vědecký pracovník neziskové organizace The Planetary Society, jež se zabývá vesmírem z vědeckého i politického hlediska. Betts misi označil za „působivou a velmi složitou“ a dodal, že vzorky z planetky jsou začátkem nové vzrušující kapitoly v dějinách vesmíru.

„Je to vzrušující, protože tato mise odstartovala v roce 2016. A tak je tu pocit: ‚Páni, tenhle den konečně nastal,‘“ řekl. „Ale z vědeckého hlediska je to vzrušující proto, že je to úžasná příležitost studovat velmi složitý příběh, který sahá až k úsvitu Sluneční soustavy,“ dodal.

Planetka Bennu, která je zhruba stejně dlouhá, jako je vysoká Empire State Building, se nachází ve vzdálenosti více než 200 milionů kilometrů od Země. Jsou ale časy, kdy obíhá tak, že se její vzdálenost zkrátí na 4,6 milionu kilometrů od našeho domova.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci NASA při zkoušce vyzvednutí vzorků

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám