Hlavní obsah

Odvolal nebo neodvolal? Americký pošťák hlavní postavou sporu o americké volby

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Vyšetřovací výbor americké Sněmovny reprezentantů v úterý informoval o tom, že zaměstnanec pensylvánské pošty odvolal svá tvrzení o tom, že během prezidentských voleb docházelo k manipulaci volebních lístků. Vyšetřovatelům podepsal místopřísežné prohlášení. Muž poté ale nahrál video, ve kterém popírá, že by svá obvinění bral zpět. Z audionahrávky přitom vyplývá, že si za svým tvrzením podle svých slov už nestojí.

Foto: Brandon Bell, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Tvrzení zaměstnance pošty USPS Richarda Hopkinse začala poprvé kolovat po internetu v pátek. Jeho tehdy ještě anonymní prohlášení sdílela konzervativní organizace Project Veritas.

Hopkins tvrdil, že šéf pensylvánské pošty nařídil svým podřízeným, aby antedatovali korespondenční hlasy, které byly odeslány až po volebním dni 3. listopadu. Podle poštmistra Roba Weisenbacha jsou obvinění „na 100 procent falešná“.

Americký pošťák odvolal tvrzení, že pošta manipulovala hlasy

Amerika

Vyšetřovací výbor Sněmovny reprezentantů v úterý prostřednictvím oficiálního twitterového účtu informoval o tom, že Hopkins svá tvrzení odvolal. Vyšetřovatelům měl i podepsat takzvané místopřísežné prohlášení. Příběh poté převzala americká média, včetně deníku Washington Post.

Zakladatel zmíněného Projectu Veritas však poté na sociálních sítích sdílel video, ve kterém Hopkins popírá, že by svá slova o údajné manipulaci voleb vzal zpět. „Neodvolal jsem svoje výroky, to se nestalo,“ říká ve videu. Zároveň vyzval Washington Post, aby svůj článek stáhl.

Washington Post: Audionahrávka ho usvědčuje

Deník Washington Post to však neudělal, odvolává se totiž na audionahrávku z rozhovoru Hopkinse a poštovních vyšetřovatelů. Těm zaměstnanec pošty řekl, že si své tvrzení domyslel na základě konverzací, co vyslechl v práci.

Většina republikánů má volby za zmanipulované. Trump rozjíždí právní mašinérii

Amerika

Když se ho jeden z vyšetřovatelů zeptal, zda si stále stojí zatím, že jeho nadřízený „antedatoval hlasovací lístky“, Hopkins odpověděl: „V tuhle chvíli? Ne.“

Hopkinsova obvinění neunikla pozornosti předsedovi senátního legislativního výboru Lindseymu Grahamovi, který záležitost přesměroval na ministerstvo spravedlnosti a FBI. Republikáni se snaží výsledky v Pensylvánii ještě soudní cestou zvrátit.

Na dotaz, proč v pátek sepsal prohlášení s tak závažnými obviněními, odpověděl, že ho sepsali lidé z Projectu Veritas a on „nedával moc pozor, co mu říkají“. To organizace popřela a uvedla, že původní dokument, kterým nyní argumentují republikáni, byl sepsán v součinnosti se samotným Hopkinsem.

Trump plánuje velké mítinky, hodlá se ohánět nekrology údajně mrtvých voličů

Amerika

Časopis New Republic přišel v srpnu se zjištěním, že se Project Veritas snaží před volbami podkopat důvěru Američanů v korespondenční hlasování. Odborníci server často označují za „extrémně pravicový“ až „konspirační“. Prezident Donald Trump a většina republikánů výsledky voleb neuznávají a chtějí, aby všechna podobná obvinění prošetřil soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Doug Emhoff – budoucí druhý gentleman USA

Americké volby přinesly mnoho prvenství. Společně s historicky první ženou ve viceprezidentském úřadě Kamalou Harrisovou se logicky pojí také první „druhý...

Výběr článků

Načítám