Hlavní obsah

Biden a vztah k Rusku: od partnerství k hrozbě

Právo, BBC, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci 70. let byl zastáncem narovnávání vztahů s Moskvou. V poslední dekádě prosazuje nově zvolený americký prezident Joe Biden vůči Rusku výrazně tvrdší linii.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Joe Biden

Článek

Budoucí šéf Bílého domu navštívil Sovětský svaz a Rusko během své bezmála padesátileté kariéry mnohokrát. V létě 1979 byl členem americké senátní delegace, která jednala se Sověty o omezení strategických zbraní. Četné rozhovory později vyústily v podpis dohody SALT-II. Biden tehdy řídil podvýbor Senátu pro evropské otázky.

„V 1979 mě prezident Carter požádal, abych vedl delegaci senátorů, kteří pochybovali o dohodě SALT-II. Já jsem byl jejím odhodlaným zastáncem. V Kremlu jsme usedli k jednacímu stolu s Leonidem Brežněvem. Po levici jsem měl ministra obrany (Dmitrije) Ustinova, po pravici šéfa Rady ministrů (Alexeje) Kosygina. Tenkrát byla úplně jiná doba. Brežněv byl nemocnější, než jsme si mysleli. Po chvíli se omluvil a předal slovo Kosyginovi. A ten nám řekl: Ještě než začneme, senátore, pojďme se domluvit, že my nedůvěřujeme vám a vy zase nám. A obě strany k tomu mají pádné důvody,“ zavzpomínal Biden v březnu 2011 během setkání se studenty Moskevské státní univerzity.

V Rusku obměnili vládu

Evropa

V roce 2001 byl Joe Biden jmenován šéfem senátní komise pro mezinárodní otázky. V úvodu slyšení, věnovaného postavení etnických menšin v Rusku a situaci v Čečensku, prohlásil: „Po celou dobu, co jsem v Senátu, celých těch 29 let, jsem vždy tvrdil, že pro USA nejsou důležitější mezinárodní vztahy než vztahy s Ruskem. Po rozpadu Sovětského svazu se mnohé změnilo, ale věřím, že důležitost dvoustranných vazeb zůstává.“

Za prezidenta Baracka Obamy, v únoru 2009, během bezpečnostní konference v Mnichově Biden hovořil o nebezpečném posunu ve vztazích Rusko versus NATO. Měsíc poté v Ženevě potvrdili restart vzájemného dialogu šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Kritika za Krym

V posledních letech ale nově zvolený americký prezident nešetří vůči Rusku kritikou. Po ruské anexi Krymu začal volat po tvrdých sankcích vůči Moskvě.

„V 21. století nemůžeme dovolit zemím, aby násilně překreslovaly hranice. To jsou základní pravidla. Dovolte mi vyjádřit se úplně jasně: USA neuznávají a nikdy neuznají ruské pokusy o anexi Krymu. Pro to není žádné ospravedlnění,“ řekl v ukrajinském parlamentu v prosinci 2015.

Biden: Předání moci nic nezastaví, na Trumpově postoji nezáleží

Amerika

O dva roky později na Světovém ekonomickém fóru v Davosu pak Biden obvinil Rusko ze vměšování se do amerických prezidentských voleb. V říjnu 2020 v rozhovoru pro stanici CBS budoucí šéf Bílého domu označil Rusko „za největší bezpečnostní hrozbu pro svou zemi“.

Reklama

Výběr článků

Načítám